sprytna

kuchnia

Monika, Sanok

Pieczona chałka w piance z chrupiącą posypką dyniowo- migdałową podana z karmelizowanymi jabłkami

składniki

  • niecała czerstwa mała chałka z rodzynkami lub bez, 1-2 garście prażonych pestek z dyni (albo uprażyć je na suchej patelni i przestudzić), 1 kopiata łyżka mielonych migdałów, 2 jajka, ok. 3 dużych jabłek, najlepiej polskie słodko – kwaśne, cukier trzcinowy do smaku, 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% (2 łyżki na 1 jabłko).

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nastawiamy na 175°C. Pestki z dyni miksujemy za pomocą blendera (mogą być wyczuwalne kawałeczki), mieszamy z tartymi migdałami i 1 łyżką cukru trzcinowego. Chałkę kroimy na kromki o grubości ok. 1,5 cm. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dokładnie mieszamy z 2 łyżkami cukru trzcinowego. Białka ubijamy z szczyptą soli, dodajemy żółtka i całość mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 175°C Chałkę obtaczamy w piance jajecznej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy zmieloną dynią z migdałami. Pieczemy pierwsze 5 min w 175°C, następne 4-5 min w 140°C lub do zrumienienia. Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki (ok. 0,5 cm). Na patelni (na małym ogniu) podsmażamy jabłka z dodatkiem cukru. Tuż przed podaniem dolewamy słodkiej śmietanki, podgrzewamy do jej zredukowania, delikatnie mieszamy. Rada: jabłka można pokroić przed pieczeniem chałki, a wysmażyć w czasie ich pieczenia, bo najlepiej będą smakować na ciepło. Upieczone chałki pod chrupiącą posypką dyniowo-migdałową podajemy z karmelizowanymi jabłkami, dokładamy dodatkowo całe pestki z dyni.

 

Pieczona chałka w piance z chrupiącą posypką dyniowo- migdałową podana z karmelizowanymi jabłkami

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media