sprytna

kuchnia

Izabela, Choroszcz

Tarta z chałki, z pieczonym burakiem, camembertem i lekką nutką pikanterii

składniki

  • 190g czerstwej chałki, 2 jajka, 3/4 szkl mleka, ok 850g buraków, 2 sery camembert, masło do wysmarowania formy i łyżeczka do prażenia pestek, 60g pestek dyni,
  • sól, pieprz, chilli w płatkach lub sproszkowane

PRZYGOTOWANIE

Buraki myjemy. Zawijamy każdy oddzielnie w folię aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczenie trwa około 60 minut w temperaturze 190 - 200 stopni C. Sprawdzamy ostrym nożem czy są już gotowe. Po upieczeniu studzimy i obieramy ze skórki (powinna łatwo odchodzić). Chałke kroimy na kromki (8-9 szt). W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka i odrobiną soli. Maczać pieczywo w masie jajecznej lekko dociskając, a następnie układać je w formie do tarty wcześniej wysmarowanej masłem. Dociskając wylepiamy nim spód oraz boki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10min. Następnie wyjmujemy i układamy kolejno warstwę plastrów sera camembert, plastry pieczonego buraka i ponownie camembert. Całość lekko pieprzymy. Pieczemy do momentu aż ser się zapiecze. W tym czasie na rozgrzaną patelnię dajemy ok 1 łyżeczkę masła, dajemy płatki chilli i prażymy pestki dyni. Gotową tartę posypujemy pestkami :)

 

Tarta z chałki, z pieczonym burakiem, camembertem i lekką nutką pikanterii

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media