sprytna

kuchnia

Krzysztof, Tarczyn

Antrykot pod czerstwą aurą z białą chmurką na zielonym lasku

składniki

  • czerstwe pieczywo 1szt, pestki dyni 30g, antrykot 80g, śmietanka 36% 100ml, masło klarowane 120g, czerwona cebula 1szt, kalafior romanesco 1szt,
  • sól, pieprz biały, pieprz czarny, cukier, tymianek, czosnek suszony

PRZYGOTOWANIE

Mięso - antrykot przesmażyć na klarowanym maśle z jednej i drugiej strony przez kilkanaście sekund, doprawić solą i czarnym pieprzem. Kalafior - wybrać ładniejsze różyczki (mniejsze i średnie), zblanszować w wodzie z dodatkiem masła i soli przez 1min. Resztę zielonych części drobno pokroić i uprażyć Puree - to co pozostało ugotować na miękko, odcedzić i zblendować na gładką masę dodać masło i śmietankę, doprawić solą i pieprzem białym. Czerwona cebula - zblanszować w niewielkiej ilości wody, następnie ugotować w syropie z wody i cukru. Czerswe pieczywo (w tym przypadku duża bułka) wykroić ringami "aurę" zanurzyć we wcześniej przygotowanym rozpuszczonym maśle z dodatkiem tymianku i soli, piec na ringu w 160 stopniach przez 10min. Resztę pieczywa pokroić w małe kwadraty i usmażyć na pozostałym rozpuszczonym maśle. Chmurka - zagotować śmietankę z dodatkiem suszonego czosnku i soli, aby uzyskać piankę zblendować. Pestki dyni - uprażyć z dodatkiem soli.

 

Antrykot pod czerstwą aurą z białą chmurką na zielonym lasku

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media