Pudding z chleba z wiśniową konfiturą i pudrem z pestek dyni
składniki
- czerstwe pieczywo, najlepiej weka lub chałka, pestki dyni, śmietana kremówka 100ml, mleko 150ml, 1 jajo, konfitura wiśniowa,
- masło do wysmarowania naczynia i kromek, 2 łyżki brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE
Pestki dyni zmiel na puder. Rozgrzej piekarnik. Kromki chleba pokrój na grube kromki i każdą posmaruj masłem, a co drugą kromkę konfiturą wiśniową i ułóż je w wysmarowanej masłem foremce jedną na drugiej, skośnie tak, aby na siebie zachodziły. Mleko, śmietanę jajko i łyżkę cukru zmiksuj. Kromki zalej masą, lekko dociśnij i odstaw na parę minut, aby bardziej nasiąkły. W tym czasie zrób posypkę; wymieszaj puder z pestek dyni z łyżką brązowego cukru. Foremkę z chlebem wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika od razu posyp posypką z pestek dyni i cukru. Najlepiej smakuje na ciepło.