sprytna

kuchnia

Tomasz, Olsztyn

Chlebek włoski

składniki

  • 400 g mąki chlebowej. (Typ 750 i wyżej), 7g drożdży, 400 ml mleka, 250 g czerstwego pieczywa, 100 g pestek dyni, 50 g suszonych pomidorów, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 1 lyzeczka igiełek rozmarynu (najlepiej świeży)

PRZYGOTOWANIE

Mleko podgrzewamy. Pestki prażymy na patelni. Do mleka dodajemy czerstwe pieczywo. Jak namoknie to miksujemy. Jak masa przestygnie dodajemy cukier, drożdże, mąkę, pomidory, rozmaryn i pestki. Wyrabiamy. W zależności od gęstości możemy dodać mąki lub mleka. Wstawiamy ciasto do miski natłuszczonej. Przykrywamy folią i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie jak podwoi objętość wyjmujemy i składamy 3 razy. Dzielimy na dwie części i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Po 30 min. wstawić do piekarnika na 25 min 180 st C. Wyjąć na kratkę i przestudzić. Smacznego.

 

Chlebek włoski

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media