sprytna

kuchnia

Joanna , Koszalin

Proste kotlety fasolowe z solą dyniową

składniki

  • 1 puszka białej fasoli lub 240 g wcześniej namoczonej i ugotowanej fasoli, 2 kromki czerstwego chleba, 1/2 natki pietruszki, 1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego, 4 łyżki pestek dyni, 1 łyżka miodu, olej do smażenia,
  • słodka wędzona papryka, sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

Jedną kromkę chleba namaczamy. Drugą dzielimy na części i wrzucamy do malaksera, gdzie miksujemy, aż uzyskamy bułkę tartą. Na suchej patelni prażymy 4 łyżki pestek dyni - połowę odkładamy na później. Pozostałe 2 łyżki przesypujemy do młynka (sprawdzi się też moździerz lub blender), dodajemy trochę soli i miksujemy. W ten sposób powstanie sól dyniowa, która dzięki pestkom wyostrza smak soli, przez co pozwala ograniczyć jej spożycie. Nadmiar można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Do miski wrzucamy białą fasolę, posiekaną wraz z łodyżkami natkę pietruszki, zmielone siemię lniane oraz namoczoną wcześniej kromkę czerstwego chleba. Całość doprawiamy solą dyniową i pieprzem, a następnie blendujemy na gładką masę. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w zrobionej wcześniej bułce tartej i smażymy na oleju do zrumienia po obu stronach. Nadmiar tłuszczu odsączamy na kawałku ręcznika kuchennego (jeden w zupełności wystarczy). Pozostałe pestki dyni umieszczamy na rozgrzanej patelni, posypujemy słodką wędzoną papryką oraz zalewamy łyżką miodu, ściągamy z patelni i przekładamy na wierzch kotletów.

 

Proste kotlety fasolowe z solą dyniową

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media