sprytna

kuchnia

Marcin, Gdynia

Buraczany tort

składniki

  • świeży szpinak,
  • pieczony burak,
  • ser typu feta/bałkański/tofu,
  • czerstwe pieczywo,
  • pestki dyni,
  • oliwa,
  • syrop z agawy lub miód,
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pieczemy buraka - duży ok 1 godziny, myjemy szpinak (jeżeli tego wymaga), suszymy. Czerstwe pieczywo kroimy w drobną kostkę solimy i delikatnie skrapiamy oliwą, podsmażamy na suchej patelni by uzyskać grzanki Kolejno podprażamy pestki dyni. Na talerzu, paterze układamy szpinak, kolejno pokrojonego w cienkie plastry buraka. Doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy oliwą. Na tak przygotowaną warstwę kruszymy ser kolejno układamy grzanki oraz całość posypujemy pestkami dyni. Ostatnim etapem jest skropienie całości miodem lub syropem z agawy.

 

Buraczany tort

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media