sprytna

kuchnia

Anna, Wrocław

Pappa al pomodoro

składniki

  • pestki dyni,
  • czerstwe pieczywo – kilka kromek,
  • pomidory pelati – 2 puszki,
  • czosnek – 2-3 ząbki,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • parmezan – 20 g,
  • oliwa - 2 łyżki,
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Pokrojony drobno czosnek smażymy na łyżce oliwy wraz z posiekaną drobno bazylią (razem z gałązkami). Po ok. 2 minutach dodajemy pomidory pelati. Puszki najlepiej opłukać wodą i ją również wlać do garnka, by zupa nie była zbyt gęsta. Pomidory należy rozdrobnić, np. tłuczkiem do ziemniaków. Doprowadzamy zupę do zagotowania, gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę czerstwe pieczywo. Gotujemy aż rozpadnie się w zupie tworząc gęstą konsystencję. Dosypujemy do zupy ok. 20 g. świeżo startego parmezanu i mieszamy zupę. Zupę podajemy posypaną prażonymi na suchej patelni pestkami dyni i świeżo startym parmezanem oraz polaną odrobiną dobrej oliwy.

 

Pappa al pomodoro

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media