Pappa al pomodoro
składniki
- pestki dyni,
- czerstwe pieczywo – kilka kromek,
- pomidory pelati – 2 puszki,
- czosnek – 2-3 ząbki,
- pęczek świeżej bazylii,
- parmezan – 20 g,
- oliwa - 2 łyżki,
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Pokrojony drobno czosnek smażymy na łyżce oliwy wraz z posiekaną drobno bazylią (razem z gałązkami). Po ok. 2 minutach dodajemy pomidory pelati. Puszki najlepiej opłukać wodą i ją również wlać do garnka, by zupa nie była zbyt gęsta. Pomidory należy rozdrobnić, np. tłuczkiem do ziemniaków. Doprowadzamy zupę do zagotowania, gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę czerstwe pieczywo. Gotujemy aż rozpadnie się w zupie tworząc gęstą konsystencję. Dosypujemy do zupy ok. 20 g. świeżo startego parmezanu i mieszamy zupę. Zupę podajemy posypaną prażonymi na suchej patelni pestkami dyni i świeżo startym parmezanem oraz polaną odrobiną dobrej oliwy.