Ciasteczka z czerstwego pieczywa z pestkami dyni i żurawiną
składniki
- 150 g dowolnego czerstwego pieczywa (bułki, chleb orkiszowy, pszenny, rogale lub inne), 50 g pestek dyni, 50 g suszonej żurawiny,1 jajko, 100 g masła, otarta skórka z jednej cytryny,
- 50 g cukru trzcinowego, szczypta soli himalajskiej
PRZYGOTOWANIE
Czerstwe pieczywo trzemy na tarce z grubymi oczkami lub mielimy w robocie kuchennym, a następnie wsypujemy do miski. Pestki dyni lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (chyba że mamy w domu już uprażone pestki). Prażone pestki dyni i żurawinę wsypujemy do miski z utartym czerstwym pieczywem. Dodajemy cukier trzcinowy, masło, jajko (białko i żółtko razem) oraz startą skórkę cytryny i szczyptę soli. Wszystkie składniki łączymy, siekając nożem, a następnie mocno i dokładnie ugniatamy na blacie, do czasu aż powstanie z nich gęsta masa. Całą masę dzielimy na 8-10 kawałków, z których formujemy okrągłe kulki. Ugniatamy kulki, tak by powstały z nich okrągłe płaskie ciastka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C (termoobieg) lub do 190˚C (bez termoobiegu) i pieczemy 20 minut. Ciastka trzeba ostudzić przed zjedzeniem. Jeśli chcesz, żurawinę możesz zastąpić rodzynkami, posiekanym ananasem z puszki, albo pokrojonymi w kosteczkę kawałkami gorzkiej czekolady. Takie ciastka to super przekąska, którą z łatwością weźmiesz na rower, do pracy lub dasz dziecku do szkoły. Smacznego!