sprytna

kuchnia

Tomasz, Dębno

Samo zdrowie

składniki

  • czerstwe pieczywo,
  • pestki dyni,
  • oliwa z oliwek,
  • pomidory,
  • sałata lodowa,
  • kukurydza,
  • marchewka

PRZYGOTOWANIE

Czerstwe pieczywo kroimy na malutkie kwadraciki (lub w trójkąty jako tost) i lekko podsmażamy na oliwie z oliwek (grzanki). Następnie prażymy dynię. Pomidory i sałatę lodową kroimy na małe kawałeczki, zaś marchew należy zetrzeć na tarce (średnie oczka). Pomidory, sałatę, kukurydzę, marchew oraz dynię wrzucamy do miski i mieszamy. Do szklanki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy zioła prowansalskie, bazylię i mieszamy. Przygotowany dressing wlewamy do miski, wszystko energicznie mieszamy. Gotową sałatkę wkładamy do pucharu na lody i na wierzch dajemy grzanki - oczywiście dekorując według fantazji.

 

Samo zdrowie

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media