sprytna

kuchnia

Joanna, Szczecin

Sałatka chlebowa

składniki

  • 1 czerstwa bułka lub 2-3 kromki czerstwego chleba, garść pestek dyni, 8-10 pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oleju rzepakowego, pół pęczka natki pietruszki, kilka zielonych oliwek, mały kawałek sera długo dojrzewającego np. parmezan,
  • szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta papryki słodkiej wędzonej

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na niedużej patelni. Bułkę lub chleb pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć na patelnię. Dodaj pestki dyni, pieprz i słodką paprykę. Zrumień na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Przełóż do miski. Pokrój pomidorki w plasterki lub na ćwiartki. Natkę pietruszki poszatkuj, odłóż kilka listków do dekoracji. Oliwki pokrój w plasterki. Dodaj pomidorki oraz oliwki do grzanek i pestek dyni. Polej 1 łyżką oleju i zamieszaj. Posyp startym serem. Udekoruj listkami pietruszki. Gotowe!

 

Sałatka chlebowa

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media