sprytna

kuchnia

Sławek , Gdynia

Po prostu kotlet

składniki

  • chleb,
  • bułka tarta,
  • mleko,
  • 2 jajka,
  • pestki dyni,
  • koperek,
  • imbir,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, po czym odkładamy do wystygnięcia. Chleb kroimy w kostkę i moczymy w mleku. Wyrabiamy ciasto, tak, aby nie było w nim kawałków pieczywa. Łączymy z jajkiem, bułką tartą, pestkami dyni oraz odrobiną koperku i imbiru. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni, aż do momentu, gdy po obu stronach będą miały chrupiącą skórkę. Możemy podawać z dipem i ulubioną sałatką.

 

Po prostu kotlet

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media