sprytna

kuchnia

Izabela, Łódź

Zapiekane jabłka z orzechami i pestkami dyni

składniki

  • 3 jabłka,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść pestek dyni,
  • 3-4 kromki czerstwego pieczywa razowego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • mleko

PRZYGOTOWANIE

Pieczywo kroimy w kostkę i namaczamy w mleku. Po namoczeniu odsączamy nadmiar płynu z pieczywa. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Pestki i orzechy prażymy na suchej patelni. Dodajemy do jabłek. Całość mieszamy z jajkami i bakaliami. Zapiekamy przez 20-30 min.

 

Zapiekane jabłka z orzechami i pestkami dyni

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media