sprytna

kuchnia

Maciej, Warszawa

Pasta z papryki, pestek dyni i grzanek z chrupiącym bakłażanem

składniki

  • czerstwy chleb żytni, czerwona papryka, pestki dyni, ser owczy, bakłażan, oliwa, sok z cytryny,
  • cynamon, chilli, wędzona papryka, pieprz czarny, kolendra mielona, sól

PRZYGOTOWANIE

Czerwoną paprykę w całości włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec około 30 minut, co jakiś czas obracając. Chleb pokroić, zrumienić na suchej patelni. Plastry bakłażana zamarynować w oliwie z 1/3 łyżeczki cynamonu, 2/3 łyżeczki wędzonej papryki, odrobinie chilli, soku z cytryny i soli. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Upieczoną paprykę ostudzić, zdjąć z niej skórę, zblendować razem z garścią prażonych pestek dyni i grzanek, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1/3 łyżeczki kolendry, szczyptą chilli i soli. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć plastry bakłażana 4 minuty z każdej strony. Pastę, razem z bakłażanem i pokruszonym serem, podawać na grzance z żytniego chleba. Smacznego!

 

Pasta z papryki, pestek dyni i grzanek z chrupiącym bakłażanem

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media