sprytna

kuchnia

Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

składniki

  • mały bochenek chleba,
  • pół szklanki pestek dyni,
  • pół szklanki suszonej żurawiny,
  • 3 jajka,
  • szklanka pełnotłustego mleka,
  • 3 łyżki tahini,
  • 1 łyżka masła,
  • cukier do smaku (ok. 3 łyżki)

PRZYGOTOWANIE

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy tahinę i łączymy wszystko tak, aby uzyskać gładką masę, wlewamy mleko, łączymy składniki w całość. Przygotowujemy blachę do pieczenia smarując ją obficie masłem. Chleb kroimy w cieniutkie kromki i układamy na blasze, posypujemy żurawiną i uprażonymi pestkami dyni, następnie zalewamy masą mleczną, odstawiamy na 15 min. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 min.

 

Sezamowy Pudding

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media