Sezamowy Pudding
składniki
- mały bochenek chleba,
- pół szklanki pestek dyni,
- pół szklanki suszonej żurawiny,
- 3 jajka,
- szklanka pełnotłustego mleka,
- 3 łyżki tahini,
- 1 łyżka masła,
- cukier do smaku (ok. 3 łyżki)
PRZYGOTOWANIE
Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy tahinę i łączymy wszystko tak, aby uzyskać gładką masę, wlewamy mleko, łączymy składniki w całość. Przygotowujemy blachę do pieczenia smarując ją obficie masłem. Chleb kroimy w cieniutkie kromki i układamy na blasze, posypujemy żurawiną i uprażonymi pestkami dyni, następnie zalewamy masą mleczną, odstawiamy na 15 min. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 min.