sprytna

kuchnia

Michał, Wrocław

Jabłka pod kruszonką z wegańskimi lodami chałwowymi

składniki

  • pestki dyni,
  • czerstwe pieczywo,
  • jabłko – 1 szt,
  • masło – 2 łyżki,
  • mrożony banan – 1 szt (ok. 120 g),
  • pasta sezamowa (Tahina),
  • cukier trzcinowy – 25 g,
  • cynamon – 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

1. Pierwszym krokiem będzie przygotowanie mąki z pestek dyni. Pestki najpierw można wysuszyć w piekarniku (wyłożone na blasze i papierze do pieczenia – pieczemy przez ok. godzinę w 90-100 st.C). Ostudzone pestki mielimy na mąkę. Możemy wykorzystać wszystkie pestki jakie zostaną z dyni, a do przepisu wykorzystać tylko potrzebną część powstałej mąki. Tę, którą zostanie można wykorzystać w wielu innych przepisach, np. mieszając z inną lub całkowicie ją zastępując. 2. Czerstwe pieczywo mielimy na bułkę tartą. Podobnie jak z mąką – do przepisu wykorzystamy jedynie część bułki tartej, reszta zostanie na przyszłość. 3. Jabłko kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na łyżce masła, dodając łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru trzcinowego (5 g). Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy 25 g mąki dyniowej, 25 g bułki tartej, 15 g cukru trzcinowego, następnie dodajemy łyżkę masła i wyrabiamy kruszonkę, którą pokrywamy w całości przygotowane wcześniej jabłka. 5. Jabłka pod kruszonką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 25-30 minut. 6. Pozostało już tylko przygotowanie wegańskich lodów chałowych. W tym celu wykorzystamy jednego wcześniej zamrożonego banana (ok. 120 g), łyżeczkę cukru trzcinowego (5 g) oraz 25g Tahiny miksujemy w blenderze o dużej mocy, do kremowej konsystencji. (Uwaga! jeśli banany poleżą zbyt długo absolutnie ich nie wyrzucamy! Wystarczy je obrać, pokroić na mniejsze części i zamrozić – idealnie nadają się do późniejszego wykorzystania!) 7. Wciąż gorące pieczone jabłka podajemy w towarzystwie świeżo przygotowanych lodów. Smacznego!

 

Jabłka pod kruszonką z wegańskimi lodami chałwowymi

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media