Pumper Cotta z dyniowymi sezamkami i plastrem miodu
składniki
- panna cotta: 3 kromki czerstwego pumpernikla, 500 ml śmietanki 36%, 50 g cukru, 7 g żelatyny, 60 ml wody,
- dyniowe sezamki: 125 g pestek dyni, 160 g cukru, łyżka wody, szczypta soli,
- plaster miodu: 100 g cukru, 4 łyżki miodu, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
PRZYGOTOWANIE
Panna cotta: żelatynę moczymy w wodzie (gdy spęcznieje należy delikatnie ją podgrzać, ale nie zagotować), suchy chleb kruszymy na mniejsze kawałki, dodajemy razem z cukrem do śmietanki i podgrzewamy na małym ogniu 15 minut. Przecedzamy i dodajemy do śmietanki rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczek, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dyniowe sezamki: Na suchej patelni prażymy pestki dyni. W małym rondelku rozpuszczamy cukier z wodą i podgrzewamy do uzyskania złotego koloru.. Pestki wysypujemy na papier do pieczenia, posypujemy solą i zalewamy karmelem, zostawiamy do studzenia i stwardnienia. Plaster miodu: W wysokim rondlu rozpuszczamy cukier z miodem i podgrzewamy na średnim ogniu, aż całość nabierze złotego koloru, w tym momencie dajemy sodę i energicznie mieszamy rózgą. Powstałą pianę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawimy do całkowitego ostudzenia, następnie kruszymy nożem na mniejsze kawałki. Mała rada: Po przygotowaniu karmelu wlejcie do garnków ciepłą wodę i gotujcie, aż cukier się rozpuści. Oszczędzicie czas i nerwy podczas ich późniejszego mycia.