Sprytna szynka w towarzystwie pestek z dyni i grzanek
składniki
- Czerstwy chleb, pestki z dyni, szynka serrano, krewetki, oliwa z oliwek, szpinak, gruszka, sól, pieprz, wędzona suszona papryka, czosnek w proszku
PRZYGOTOWANIE
Na początku wykładam w okrąg szynkę serrano na talerzu, następnie na średnim ogniu podgrzewam patelnię i dodaję odrobinę oliwy, wrzucam wcześniej opłukany i wysuszony szpinak - ( ja dałem solidną dużą garść) odrobinę posoliłem, doprawiłem czosnkiem. Gdy szpinak zmięknie wykładam go na szynkę. Następnie na tej samej patelni, wlewam oliwę i podgrzewam, wrzucam krewetki (kupiłem już obrane ), delikatnie je mieszam, by się zarumieniły na pomarańczowy kolor ok 2 min. z obu stron, pod sam koniec solę, wykładam na szpinak. Z czerstwego chleba zrobiłem grzanki, włożyłem do tostera,następnie na tej samej patelni, (nie bez powodu, gdyż na niej pozostały zapachy i smak wcześniejszego szpinaku i krewetek) smażę z obu stron grzanki tak aby przeszły aromatami z patelni... ;) delikatnie podsmażam pokrojone w plastry gruszki i wykładam je na grzanki, polewam danie sosem, który zrobił się przy smażeniu. Na koniec dekoruje pestkami z dyni i suszoną papryką... ;)