sprytna

kuchnia

Izabela, Kamień

Trufelki czekoladowo-kokosowe

składniki

  • 2 czerstwe kajzerki,
  • garść pestek dyni,
  • 150 ml mleka,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • garść orzechów włoskich,
  • 20-30 g wiórków kokosowych,
  • 1 laska wanilii,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta suszonego chili (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Mleko zagotować z laską wanilii, odstawić na chwilę do przestygnięcia. Wyjąć laskę wanilii, wyskrobać nasionka i dodać do mleka. W miseczce pokruszyć bułki, zalać mlekiem, odczekać aż bułki zupełnie rozmiękną. Posiekać orzechy włoskie i pestki - niezbyt drobno. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać orzechy, pestki i przyprawy. Połączyć namoczone bułki, czekoladę, 1/3 wiórków kokosowych, dobrze wymieszać. Odstawić masę do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w pozostałych wiórkach kokosowych. Delektować się smakiem. Porcja na około 12 trufelek.

 

Trufelki czekoladowo-kokosowe

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media