Trufelki czekoladowo-kokosowe
składniki
- 2 czerstwe kajzerki,
- garść pestek dyni,
- 150 ml mleka,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- garść orzechów włoskich,
- 20-30 g wiórków kokosowych,
- 1 laska wanilii,
- szczypta cynamonu,
- szczypta suszonego chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Mleko zagotować z laską wanilii, odstawić na chwilę do przestygnięcia. Wyjąć laskę wanilii, wyskrobać nasionka i dodać do mleka. W miseczce pokruszyć bułki, zalać mlekiem, odczekać aż bułki zupełnie rozmiękną. Posiekać orzechy włoskie i pestki - niezbyt drobno. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać orzechy, pestki i przyprawy. Połączyć namoczone bułki, czekoladę, 1/3 wiórków kokosowych, dobrze wymieszać. Odstawić masę do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w pozostałych wiórkach kokosowych. Delektować się smakiem. Porcja na około 12 trufelek.