sprytna

kuchnia

Magda, Kobiór

Chrupiące grzanki z chrzanową bitą śmietaną posypaną pudrem z pestek dyni

składniki

  • czerstwe pieczywo,
  • pestki dyni,
  • śmietana 30%,
  • masło do smażenia,
  • odrobina oleju do smażenia,
  • chrzan tarty,
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Pestki dyni zmiel bardzo drobno. Śmietanę 30% ubij na puch z dużą szczyptą soli. Dodaj do smaku chrzan tarty i delikatnie wymieszaj. Na patelnie nalej odrobinę oleju i dodaj masło kiedy się rozpuści ułóż kostki chleba i usmaż na złoto z obu stron. Danie jest gotowe. Można powiedzieć, że to taka tania wersja fondue na zimno. Po prostu maczaj kostki grzanek w bitej śmietanie, smacznego!

 

Chrupiące grzanki z chrzanową bitą śmietaną posypaną pudrem z pestek dyni

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media