Kotleciki jaglano-drobiowe z sosem żurawinowo-pomarańczowym i grillowanym oscypkiem
składniki
- 3 kości z pieczonego kurczaka (z udek), 300 g ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 100 g suszonej żurawiny, pół pomarańczy, ok. 200 g oscypka, 4 łyżki płatków migdałowych, sól, pieprz, suszony estragon, przyprawa korzenna do piernika, liść laurowy, ziele angielskie, sproszkowany imbir, cynamon
PRZYGOTOWANIE
1. Kości pieczonego kurczaka zalewamy 400 ml wody, dodajemy do nich 4 kulki ziela angielskiego, liść laurowy oraz pieprz i gotujemy około 20 minut, po czym przecedzamy przez sito. 2. Suszoną żurawinę zalewamy 250 ml wywaru i odstawiamy na 2 godziny. 3. Ugotowane mięso kurczaka miksujemy blenderem, dodajemy do kaszy jaglanej i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym estragonem oraz szczyptą imbiru. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 25 minut. 4. Pomarańczę obieramy i usuwamy z niej błonki. Wyfiletowane cząstki pomarańczy dodajemy do namoczonej żurawiny i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos podgrzewamy i doprawiamy do smaku przyprawą korzenną do piernika, suszonym estragonem oraz szczyptą cynamonu. Tak przygotowany sos podgrzewamy w garnuszku. 5. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 6. Oscypki kroimy w grube plastry i chwilę podgrzewamy na patelni grillowej. 7. Na talerzu układamy kolejno plaster gorącego oscypka, ciepły sos żurawinowo-pomarańczowy, prażone płatki migdałów i kotlecik jaglano-drobiowy. Kotleciki możemy udekorować łezką sosu i płatkiem migdałowym.