sprytna

kuchnia

Katarzyna, Ostrołęka

Aromatyczny gulasz z mięsem z indyka i z pieczarkami zapiekany z kaszą jaglaną

składniki

  • kilka kości z pieczonego kurczaka, 2 saszetki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 0,5 litra wody, 1 kg mięsa z indyka, duża cebula, 250 ml śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta pieprzu cayenne, 2 liście laurowe,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 3-4 ziarenka pieprzu ziarnistego,

PRZYGOTOWANIE

1. Kości zalewamy wodą, dodajemy pokrojone w średnią kostkę mięso, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. 2. Obraną cebulę myjemy i kroimy w pióra, a pieczarki kroimy w półplasterki. 3. Chochlę wywaru wlewamy do drugiego garnka, dodajemy cebulę i pieczarki i dusimy na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. 4. Z wywaru z mięsem wyjmujemy kości z pieczonego kurczaka i przyprawy, dodajemy wcześniej zahartowaną śmietanę, pozostałe przyprawy, cebulę z pieczarkami i dokładnie mieszamy. 5. Do kokilek nakładamy ugotowaną kaszę jaglaną i porcję gulaszu, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekamy około 10 minut. Smacznego!

 

Aromatyczny gulasz z mięsem z indyka i z pieczarkami zapiekany z kaszą jaglaną

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media