chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
składniki
- kości z upieczonego kurczaka, garść suszonych grzybów, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 2 litry wody, szalotka, masło,
- sól, pieprz grubo mielony, suszony lubczyk i tymianek, szczypta cynamonu, anyż, świeża natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa kości z kurczaka, dodać wcześniej namoczone grzyby razem z aromatyczną wodą spod grzybów, gotować na wolnym następnie dodać lubczyk i tymianek roztarty na dłoni, szczyptę cynamonu i kawałek anyżu gotować jeszcze do uzyskania aromatycznego bulionu. doprawić solą i grubo mielonym pieprzem do smaku. Bulion przecedzić przez sitko. Kulki jaglane: szalotkę drobniutko pokroić i poddusić na maśle dodać ugotowane grzyby również drobno pokrojone, lekko poddusić. doprawić solą i pieprzem. Wymieszać razem z ugotowaną kaszą jaglaną i garścią pokrojonej natki pietruszki. Formować malutkie kulki, które można upiec w piekarniku, żeby uzyskały chrupiącą skorupkę lub podsmażyć na maśle. Smacznego.
