sprytna

kuchnia

Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

składniki

  • kości z upieczonego kurczaka, garść suszonych grzybów, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 2 litry wody, szalotka, masło,
  • sól, pieprz grubo mielony, suszony lubczyk i tymianek, szczypta cynamonu, anyż, świeża natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa kości z kurczaka, dodać wcześniej namoczone grzyby razem z aromatyczną wodą spod grzybów, gotować na wolnym następnie dodać lubczyk i tymianek roztarty na dłoni, szczyptę cynamonu i kawałek anyżu gotować jeszcze do uzyskania aromatycznego bulionu. doprawić solą i grubo mielonym pieprzem do smaku. Bulion przecedzić przez sitko. Kulki jaglane: szalotkę drobniutko pokroić i poddusić na maśle dodać ugotowane grzyby również drobno pokrojone, lekko poddusić. doprawić solą i pieprzem. Wymieszać razem z ugotowaną kaszą jaglaną i garścią pokrojonej natki pietruszki. Formować malutkie kulki, które można upiec w piekarniku, żeby uzyskały chrupiącą skorupkę lub podsmażyć na maśle. Smacznego.

 

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media