Dynia Hokkaido faszerowana jaglotto i tofu w sojowej glazurze
składniki
- 4 kości z pieczonego kurczaka (z pałek), 2 marchewki, 1 dynia hokkaido, 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 3 łyżki sosu sojowego,1/4 opakowania tofu (70g), 3 łyżki oliwy z oliwek,
- suche przyprawy:sól, pieprz, rozmaryn, sproszkowany imbir, czosnek, chili i natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
W 2 litrowym garnku, na kościach z pieczonego kurczaka gotujemy wywar. Dodajemy pokrojoną marchewkę, doprawiamy solą, pieprzem, sproszkowanym czosnkiem, natką pietruszki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5h. Odstawiamy do wystygnięcia. Dynię dokładnie myjemy, następnie odcinamy "czapeczkę", łyżką wydrążamy środek (pozostawiając 1 cm warstwy w środku) i usuwamy pestki. W środku dynię nakłuwamy widelcem, a następnie smarujemy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Dynię układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w 180°C. W czasie kiedy pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, robimy farsz. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy 1 pokrojoną marchewkę z wywaru, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i szczyptą imbiru i smażymy kilka minut. Wrzucamy kaszę jaglaną, wlewamy 1/3 szklanki z wywarem, całość mieszamy i dusimy jeszcze chwilę, a później wszystko przekładamy do miski. Wyjmujemy dynię z piekarnika, napełniamy przygotowanym farszem, nakrywamy „czapeczką” i pieczemy jeszcze przez 30 minut w w 180°C. W tym czasie przygotowujemy tofu. Do miseczki wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, dodajemy czosnek, chili i mieszamy zalewę. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone kostki tofu i podsmażamy na złocisty kolor z obu stron. Gdy tofu już będzie złocistego koloru, zalewamy je sosem, szybko i dokładnie mieszamy i obsmażamy jeszcze przez kilkanaście sekund. Wyciągamy dynię z piekarnika i na wierzch farszu kładziemy usmażone tofu. Całość możemy udekorować liśćmi bazylii (nie wpływa to na smak potrawy). Smacznego :)