sprytna

kuchnia

Michał, Wrocław

Cebulowa z jaglanymi grzankami

składniki

  • kości z pieczonego kurczaka, ugotowana kasza jaglana – 100g, kasza jaglana (nieugotowana) 100 g, mąka ziemniaczana – 60g, cebula biała – 5 dużych szt., mozzarella –50g, masło – 20g
  • przyprawy sypkie: drożdże instant w proszku – 5g, sproszkowane chili - pół łyżeczki, tymianek suszony - łyżeczka, cukier - pół łyżeczki, czosnek w proszku - łyżeczka, sól - do smaku, pieprz czarny, świeżo mielony - do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Chleb jaglany: Aby pozbyć się goryczki należy suchą kaszę jaglaną (100 g) porządnie przepłukać najpierw zimną wodą, następnie wrzątkiem i jeszcze raz zimną wodą. Kaszę (100g) ugotować, natomiast drugą połowę (ugotowaną, 100 g) rozprowadzamy na blasze i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 st.C, aby ją wysuszyć i lekko uprażyć. Po tym czasie lekko ostudzoną mielimy na mąkę. Ugotowaną kaszę blendujemy, dodajemy do niej wymieszane wcześniej suche składniki: 100 g mąki jaglanej, 60 g mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, 5 g drożdży instant i łyżeczkę soli. Dolewamy 100 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto, które odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy chleb przez 40 minut w 200 st.C. 2. Bulion na pieczonych kościach: Pozostałości z pieczonego kurczaka (kości) zalewamy ok. 1,5l wody, dodajemy kilka ziaren czarnego pieprzu, sól do smaku i gotujemy wywar, na wolnym ogniu przez przynajmniej godzinę. Odcedzamy wywar, by pozostał sam bulion – baza do zupy cebulowej. 3. Zupa cebulowa: Cebulę kroimy w piórka. Mieszamy z masłem, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz łyżeczką granulowanego czosnku. Pieczemy przez ok. 30 minut, aż się delikatnie skarmelizuje. Przekładamy cebulę do garnka, przyprawiamy łyżeczką tymianku i szczyptą chili, a następnie zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Gotujemy przez 30 minut, aż cebula będzie miękka i delikatna. 4. Do podania zupy przygotowujemy grzanki z upieczonego wcześniej chleba jaglanego z dodatkiem sera mozzarella. Smacznego!

 

Cebulowa z jaglanymi grzankami

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media