sprytna

kuchnia

Krzysztof, Tarczyn

Mięso z rosołu z musem ziemniaczanym, kostką brunoise, chrustem oraz konfiturą z czerwonej cebuli

składniki

  • 100g mięsa z rosołu,
  • 50ml wody z ogórków kiszonych,
  • 100ml śmietanki 36%,
  • 150g ziemniaków,
  • 60g czerwonej cebuli,
  • 150ml oleju,
  • 1g agaru,
  • sól,
  • pieprz kolorowy,
  • cukier,
  • tymianek

PRZYGOTOWANIE

Mięso z rosołu gotować ze śmietanką aż do jej redukcji, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy, połowę z nich kroimy w brunoise i przesmażamy do momentu gdy będą miękkie na patalni z rozgrzanym olejem, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Drugą część ziemniaków drobno kroimy i pieczemy na parze, następnie przekładamy do garnka, dadajemy śmietankę sól oraz pieprz. Obierki z ziemniaków kroimy w drobne paski, po czym smażymy na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym i dodajemy sól. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę lekko przesmażamy na oleju, po czym dodajemy pół łyżeczki cukru, trzymamy na ogniu póki nie zmięknie. Do wody z ogórków kiszonych dodajemy agar i gotujemy prawie do zagotowania, płyn nabieramy w strzykawkę, tworzymy małe kulki kawioru powoli wypuszczając substancję do zimnego oleju.

 

Mięso z rosołu z musem ziemniaczanym, kostką brunoise, chrustem oraz konfiturą z czerwonej cebuli

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media