sprytna

kuchnia

Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

składniki

  • udo z rosołu 1 szt.,
  • woda z ogórków 100 ml,
  • marchew 80 g,
  • soczewica czarna 100 g,
  • olej - 2 l,
  • tempura 100 g,
  • woda gazowana 50 ml,
  • kurkuma 3 g, papryka ostra 3 g,
  • sól, cukier, suszony majeranek

PRZYGOTOWANIE

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić na kawałki. 2.Przygotować tempurę (woda gazowana + tempura+ kurkuma), wymieszać na gładką masę. 3.Obtoczyć mięso w tempurze, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć ok. 3 do 5 min na złoty kolor. 4. Czarną soczewicę gotować w wodzie z solą (szczypta) i ostrą papryką ok. 10 min. Następnie ugotowaną soczewicę odcedzamy i smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju. 5.Marchewka- pokroić obieraczką w cienkie paski, gotować 10 min. w wodzie po ogórkach kiszonych, lekko posłodzić. 6. Przygotowaną soczewica, kurcze oraz marchew układać na talerzu w kolejności, udekorować suszonym majerankiem. 7. Cieszyć się widokiem i smakiem :)

 

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media