Bezglutenowy żurek z mięsnymi klopsikami
składniki
- litr rosołu,
- ok. 150 g mięsa z rosołu,
- 250 ml wody z kiszonych ogórków,
- mąka bezglutenowa uniwersalna,
- żółtko,
- 75 ml śmietanki 30 %,
- ugotowane ziemniaki do podania,
- suszony majeranek,
- suszony czosnek,
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
Poniżej przepis, który może w godny sposób zastąpić poniedziałkową pomidorówkę. Świetna alternatywa na ekspresowy żurek dla osób na diecie bezglutenowej. Mięso z rosołu zmiel na dość gładką masę, dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj żółtko, 2 łyżki mąki bezglutenowej i wymieszaj. W dłoniach formuj zgrabne kulki, każdą z nich obtocz w mące. Do garnka wlej rosół oraz sok z kiszonych ogórków i wstaw na gaz. W kubku wymieszaj śmietankę z łyżką mąki bezglutenowej. Dodaj do wywaru i cały czas mieszając zagotuj zupę. Dorzuć także mięsne klopsiki. Zupę dopraw do smaku majerankiem, czosnkiem, pieprzem oraz solą. Podawaj z gotowanymi ziemniakami. Smacznego ! :)