sprytna

kuchnia

Sabina, Ostrzeszów

Bezglutenowy żurek z mięsnymi klopsikami

składniki

  • litr rosołu,
  • ok. 150 g mięsa z rosołu,
  • 250 ml wody z kiszonych ogórków,
  • mąka bezglutenowa uniwersalna,
  • żółtko,
  • 75 ml śmietanki 30 %,
  • ugotowane ziemniaki do podania,
  • suszony majeranek,
  • suszony czosnek,
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE

Poniżej przepis, który może w godny sposób zastąpić poniedziałkową pomidorówkę. Świetna alternatywa na ekspresowy żurek dla osób na diecie bezglutenowej. Mięso z rosołu zmiel na dość gładką masę, dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj żółtko, 2 łyżki mąki bezglutenowej i wymieszaj. W dłoniach formuj zgrabne kulki, każdą z nich obtocz w mące. Do garnka wlej rosół oraz sok z kiszonych ogórków i wstaw na gaz. W kubku wymieszaj śmietankę z łyżką mąki bezglutenowej. Dodaj do wywaru i cały czas mieszając zagotuj zupę. Dorzuć także mięsne klopsiki. Zupę dopraw do smaku majerankiem, czosnkiem, pieprzem oraz solą. Podawaj z gotowanymi ziemniakami. Smacznego ! :)

 

Bezglutenowy żurek z mięsnymi klopsikami

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media