sprytna

kuchnia

Robert, Ciążeń

Kaszotto z drobiem i klarowanymi warzywami

składniki

  • woda z ogórków kiszonych ok. 0,5 l,
  • mięso drobiowe z rosołu - np. z 2 udek,
  • kasza gryczana 100 g,
  • papryka czerwona 1 mała sztuka,
  • brokuł 1 mały,
  • masło klarowane ok. 5 łyżek,
  • czosnek 1 ząbek,
  • sól, pieprz biały, pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE

Kaszę gryczaną ugotować na wodzie z ogórków kiszonych. Osobno na patelni podsmażyć na maśle klarowanym pokrojoną w kostkę paprykę z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Brokuł ugotować. Brokuł podzielić na małe kawałki, mięso z kurczaka pokroić. Połączyć wszystkie składniki w misce, doprawić delikatnie do smaku (kasza będzie miała genialny kwaśnawy posmak, więc nie ma sensu zabijać go zbytnią ilością przypraw) solą, małą szczyptą białego pieprzu i odrobiną grubomielonego czarnego pieprzu.

 

Kaszotto z drobiem i klarowanymi warzywami

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media