sprytna

kuchnia

Michał, Wrocław

Fajita burger z kiszonym majonezem

składniki

  • mięso z rosołu, woda z kiszonych ogórków, papryka czerwona, cebula czerwona, bułka ciabatta, majonez domowy, olej rzepakowy, sproszkowane chilli - łyżeczka lub dwie, sproszkowana papryka słodka - łyżeczka, cukier - łyżeczka, suszona sproszkowana cebula - łyżeczka, czosnek w proszku - pół łyżeczki,kumin (kmin rzymski) - pół łyżeczki, sól - do smaku, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku, papryka słodka wędzona (proszek) - łyżeczka, czosnek w proszku - ćwierć łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

1. Oddzielamy mięso z ugotowanego udka i podudzia kurczaka (z rosołu), następnie marynujemy w łyżce oleju połączonej z suchymi przyprawami do fajity. 2. Mamy teraz chwilę na przygotowanie kiszonego majonezu, który wynosi potrawę na wyższy poziom. Do 4 łyżek domowego majonezu dodajemy 2 łyżki wody z kiszonych ogórków oraz przyprawiamy słodką papryką wędzoną i czosnkiem w proszku. Mieszamy wszystkie składniki. 3. Kroimy paprykę w paseczki oraz czerwoną cebulę w piórka. Smażymy na odrobinie oleju, przyprawiając do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jeśli papryka jest miękka i zarumieniona, a cebula pięknie skarmelizowana to znaczy, że baza fajity jest gotowa. 4. W międzyczasie przesmażamy zamarynowanego kurczaka, aż będzie zarumieniony. 5. Pozostało już tylko połączyć wszystkie składniki w pysznego burgera. Na zarumienionej na suchej patelni połówce bułki rozsmarowujemy pierwszą warstwę kiszonego majonezu. Następnie nakładamy mięso, a na nie paprykę wraz z cebulą. Całość polewamy drugą porcją kiszonego majonezu i przykrywamy również schrupioną górną połówką bułki. Gotowe!

 

Fajita burger z kiszonym majonezem

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media