Grillowane medaliony z sosem z ogórków kiszonych
składniki
- Mięso z rosołu,
- Woda z ogórków kiszonych,
- Ogórek kiszony,
- Jajko,
- Mąka,
- Śmietanka 30%,
- Łyżka masła,
- Świeżo mielony pieprz,
- Sól
PRZYGOTOWANIE
Mięso z rosołu należy zmielić, dodaj surowe jajko, dosmacz do smaku, ale delikatnie, bo sos będzie wyraźny, wymieszaj - rozgrzej grilla elektrycznego lub nagrzej patelnię grillową. Zwilż dłonie wodą i uformuj zgrabne medaliony- połóż na grillu i grilluj z obu stron. Wodę z ogórków kiszonych rozcieńcz ew. wodą jeżeli jest za słona, dodaj pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka kiszonego, mąkę (łyżka, dwie) i wymieszaj, aby nie było grudek, gotuj chwilę do zgęstnienia (ma powstać aksamitny sos) dodaj śmietankę 30%i łyżkę masła - wymieszaj na gładki sos, zdejmij z ognia. Na talerz nalej trochę sosu, połóż medaliony (możesz je ew. polać sosem) podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z pure ziemniaczanym i wstążkami surowej marchwi.