sprytna

kuchnia

Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i z wodą z ogórków kiszonych faszerowany mięsem z rosołu

składniki

  • mięso z rosołu (noga z kurczaka),
  • woda z ogórków kiszonych (220 ml),
  • 400 g mąki pszennej,
  • opakowanie suchych drożdży 8g,
  • 2 średnie ugotowane, ugniecione ziemniaki,
  • łyżeczka cukru,
  • płaska łyżeczka soli,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • jajko

PRZYGOTOWANIE

1. Mięso oddzielamy od kości. 2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól, zioła prowansalskie, kminek i wodę z ogórków kiszonych. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. 3. W cieście na środku robimy kieszonkę, w którą wkładamy mięso z rosołu, ciasto zlepiamy, przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. 4. Wierzch chleba smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut. Smacznego!

 

Chlebek z ziemniakami i z wodą z ogórków kiszonych faszerowany mięsem z rosołu

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media