sprytna

kuchnia

Maria, Opolno Zdrój

Kurczę kiszone ! Ale risotto

składniki

  • mięso z rosołu pokrojone na mniejsze kawałki, cebula poszatkowana,
  • mały seler korzeniowy obrany i pokrojony w kostkę, ryż, najlepiej do risotto, 1/3 szklanki,
  • bulion drobiowy bądź warzywny, ok. 2 szklanki,
  • woda z ogórków kiszonych, ok. 1/3 szklanki, oliwa, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę. Dodać seler i podsmażyć. Następnie dodać ryż i chwilę przesmażyć. Zalać wodą z ogórków i podgotować do odparowania. Następnie stopniowo, chochelką dolewać bulion, za każdym razem poczekać, aż ryż wchłonie płyn (ryż powinien być ugotowany al dente). Pod koniec dodać mięso z kurczaka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego !

 

Kurczę kiszone ! Ale risotto

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media