sprytna

kuchnia

Helena, Racibórz

Pasztet drobiowy na pszennej grzance z galaretką ogórkową

składniki

  • 2 pszenne bułki, jajko, pół kilo mięsa z rosołu, świeży koper, żelatyna, woda z kiszonych ogórków, chilli świeże,
  • Przyprawy: pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE

Pasztet: Mięso zmielić dwukrotnie przez maszynkę, wraz z namoczoną wcześniej 1 bułką. Do masy dodać surowe jajko. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i świeżo startą gałką. Dobrze wymieszaną masę, przełożyć do naczynia żaroodpornego, lub foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 45 min. Galaretka: szklanka przecedzonej wody z ogórków, łyżka żelatyny. Wodę lekko podgrzać, wymieszać z żelatyną, dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić aż do stężenia. Ostygniętym pasztetem smarować podpieczone na patelni grzanki z bułki, podając jako dodatek kostki galaretki ogórkowej. Proste, a zarazem wykwintne danie. Miłośnicy ostrych potraw mogą skroić na kanapki świeża papryczkę chilli.

 

Pasztet drobiowy na pszennej grzance z galaretką ogórkową

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media