sprytna

kuchnia

Aleksandra, POLICEk Szczecina

Kurczak z sosem kaparowym

składniki

  • 1 noga kurczaka z rosołu,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 60g kaparów małych,
  • 250ml śmietanki 30%,,
  • 3 łyżki wody po ogórkach,
  • garść natki pietruszki,
  • sól pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Nogę z kurczaka podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru. Sos Na patelni „palimy” łyżkę masła. Dorzucamy do palonego masła posiekany czosnek i smażymy 30 sek. cały czas mieszając. Dorzucamy grubo posiekane kapary i chwilę podsmażamy. Wlewamy śmietankę i wodę po ogórkach, gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki SMACZNEGO

 

Kurczak z sosem kaparowym

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media