Stres na detoksie

Stres na detoksie

Urszula Mijakoska i Monika Stachura

Wydawca: Wydawnictwo MUZA S.A.

Stres na detoksie

Miłość, Porządek, Radość, Szacunek, Wolność... Tak brzmią tytuły rozdziałów książki „Stres na detoksie", której zasadniczym tematem jest... jedzenie. W swojej niezwykłej książce Urszula Mijakoska i Monika Stachura pokazują, jaki wpływ mają potrzeby emocjonalne na to, co jemy i odwrotnie – jak nawyki żywieniowe wpływają na samopoczucie i relacje z innymi. A przede wszystkim: stopniowo odkrywają przed czytelnikiem, jak – jedząc, a nie unikając jedzenia – przejąć kontrolę nad swoim życiem.

„Stres na detoksie” nie jest zbiorem informacji na temat zdrowego odżywania – autorki proponują czytelnikom przejście przez proces dietcoachingu, towarzysząc im w trakcie lektury i wspierając ich.  Zawarte w książce narzędzia, wskazówki i ćwiczenia pokazują, że postanowienia i decyzje żywieniowe nie muszą przyjmować formy wyrzeczeń, rezygnacji z przyjemności; nie muszą powodować smutku i budzić poczucia straty. Przekonują, że zdrowe odżywianie ma niewiele wspólnego z pustym żołądkiem – polega na reagowaniu na sygnały płynące z ciała, rozpoznawaniu własnych potrzeb i nazywaniu emocji. A to wymaga nie uniwersalnych recept, ale przyjrzenia się własnym nawykom, potrzebom i emocjom. Dlatego pytania, na które pomoże odpowiedzieć „Stres na detoksie” to nie tylko „Jak zrobić porządek na talerzu?”, ale i „Jak rozmawiać z ludźmi i z samym sobą?”, „Jak być uważnym?”, „Jak zrealizować cele?”.

„Jem, kiedy… Właściwe dokończenie brzmi: jestem głodna, jestem głodny. Niestety doświadczenie – a przynajmniej nasze osobiste doświadczenia – szczęśliwi, którzy doświadczają inaczej! – badania i praktyka diet coachów mówią co innego. Jemy nie tylko w sytuacji głodu fizjologicznego – jemy, bo jesteśmy zdenerwowani, smutni, nudzi nam się albo wprost przeciwnie: jesteśmy w cudownym towarzystwie na superkolacji; jemy, bo ktoś nam każe albo szantażuje emocjonalnie: „specjalnie dla ciebie to zrobiłam!”; jemy, choć nie odczuwamy głodu, tylko bliżej nieokreślony brak…”

Początek książki
 
Urszula Mijakoska - coach, superwizor, trener, dietetyk; twórca idei i programu Diet Coaching, współwłaścicielka Instytutu Świadomego Rozwoju, założycielka pierwszej w Polsce szkoły Diet Coachingu, akredytowanej przez Izbę Coachingu, współpracuje z Uniwersytetem Łódzkim, autorka książki "Diet Coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się"

Monika Stachura - dziennikarz, redaktor, od kilku lat związana z Portalem Zwierciadlo.pl, wcześniej pracowała m.in. przy projektach historii mówionej oraz w prasie edukacyjnej dla młodzieży.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE