Jesień w kuchni Pięciu Przemian

Jesień w kuchni Pięciu Przemian

Anna Czelej

Wydawca: Wydawnictwo Illuminatio

Jesień w kuchni Pięciu Przemian

Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, jarzyny podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi.

Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, pora, cebulę, kalafiora czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go, doprawiać potrawy imbirem, czosnkiem lub chili. Jesienią nie możemy zapomnieć o robieniu zapasów i przygotowaniu przetworów z warzyw i owoców, aby móc się cieszyć ich walorami zimą.

Zupa brokułowa z kurkami, zupa cebulowa z kaszą jaglaną, sałatka z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym to tylko niektóre z pysznych, zdrowych i zrównoważonych posiłków, które przyrządzisz z tą wyjątkową publikacją. Wszystkie przepisy zawarte w książce są wegetariańskie, sezonowe, a większość także bezglutenowa.
Wykorzystaj bogactwo jesieni z kuchnią Pięciu Przemian!
"Jesień w kuchni Pięciu Przemian" to już trzecia książka z czterotomowej serii "W kuchni Pięciu Przemian", przygotowywanej przez Wydawnictwo Illuminatio. Więcej informacji o serii na stronie www.wkuchnipieciuprzemian.pl

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA