oglądaj również w nc+ GO


program kulinarny, Polska, 2010, 12 x 26

Madonna pije wino z Kanny, Bono je sushi certyfikowane przez rabinów, Donald Trump umawia się na biznesowe lunche w jednej z koszernych restauracji na Manhatanie, Steven Spielberg, Kate Moss, Sasha Baron Cohen też jedzą koszernie. Koszerność stała się w wielu środowiskach modą i oznaką intelektualnych poszukiwań. Malka Kafka w swoim programie odkrywa przed widzami tajemnice kuchni koszernej.

Jednym z prekursorów powrotu do tradycji przodków był Kirk Douglas, który prawie 20 lat temu, jako jeden z pierwszych celebrytów zrewidował swoje podejście do jedzenia. Paul Newman posunął się dalej i stworzył firmę produkującą koszerne wyroby spożywcze. Koszerność już dawno stała się wyznacznikiem stylu w Stanach Zjednoczonych. Również w Europie kuchnia koszerna święci triumfy, w Polsce jednak niewiele się o niej mówi, nie ma też restauracji koszernych... Program Malki przybliża zjawisko kosheru, gospodyni zaprasza w podróż po żydowskim świecie ukazując jego różnorodność. W warszawskiej kuchni Malka przygotowuje swoje autorskie dania koszerne z dostępnych w Polsce produktów.

Malka Kafka jest Żydówką, jej mąż Izraelczykiem. Poznali się przez internet i zdecydowali wspólnie mieszkać w Warszawie. Prowadzą otwarty dom, przyjaciele często odwiedzają ich, by wspólnie biesiadować. Malka świetnie gotuje, posiada wiedzę na temat koszerności, judaizmu, świata żydowskiego i gotowania. W kwietniu 2010 roku Malka otworzyła "Tel Aviv" - pierwszą koszerną kawiarnię w Centrum Warszawy.

gospodyni programu: Malka Kafka

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Widelec 9 lat temu

http://www.bankfotek.pl/view/904104

kamil 9 lat temu

Program fajny, ale jak można robić pesto z bazylii w malakserze? No kuźwa, przecież to jest partactwo pierwszej wody. Malakser tnie liście, a pesto powinno mieć liście bazylii zmiażdżone. Czyli kłania się moździerz, a nie elektronika.

Kardoula 9 lat temu

Fantastyczny program! Bravo! Nareszcie prowadząca, która frapuje, bez kompleksów, z lekkością jakiej nie uświadczysz u innych polskich prowadzących, bez epatowania "wszystko-wiem-i-wam-powiem". Program w świeżej i ciekawej formule. Przepisy do zrobienia "od zaraz". Poza tym kuchnia żydowska, to kuchnia, która istniała w naszej kulturze i historii przez stulecia, a wiemy o niej tak mało. Dobrze, że ten program daje nam taką szansę. Jeszcze raz gratulacje! Już wypatruję następnego odcinka.

edwardn 9 lat temu

Świetny program, po każdym odcinku czekam na kolejny!!!Prowadząca rewelacja!!! JESTEM ZAUROCZONY!

marghe 9 lat temu

[quote ursi5 napisała 15.12.2010 19:15]
Marghe, ale za to już wiesz, że kiedy będziesz tarła marchewkę, to przebierz się na pomarańczowo:-)
[/quote]
od dzisiaj marchewka ma zakaz wstępu. Nie posiadam pomarańczowej garderoby

Dzidka 9 lat temu

Kolejny program, którego nie da się oglądać. Dramat na ekranie.
Do tego, niestety, błędy merytoryczne. A szkoda, bo o kuchni koszernej można naprawdę interesująco.

ursi5 9 lat temu

Marghe, ale za to już wiesz, że kiedy będziesz tarła marchewkę, to przebierz się na pomarańczowo:-)

marghe 9 lat temu

Wyjdzie na to, że jestem malkontentką.. ale ten program, a dokładniej rzecz biorąc prowadząca, nie przemawiają do mnie ani trochę.
Pomysł sam w sobie fajny, bo o koszernej kuchni nie wiem w zasadzie nic.
Ale z tego proramu chyba niewiele sie dowiem bo mam ochotę go natychniast wyłaczyć :(

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE