oglądaj również przez internet


program kulinarny, Polska, 2010, 12 x 26

Madonna pije wino z Kanny, Bono je sushi certyfikowane przez rabinów, Donald Trump umawia się na biznesowe lunche w jednej z koszernych restauracji na Manhatanie, Steven Spielberg, Kate Moss, Sasha Baron Cohen też jedzą koszernie. Koszerność stała się w wielu środowiskach modą i oznaką intelektualnych poszukiwań. Malka Kafka w swoim programie odkrywa przed widzami tajemnice kuchni koszernej.

Jednym z prekursorów powrotu do tradycji przodków był Kirk Douglas, który prawie 20 lat temu, jako jeden z pierwszych celebrytów zrewidował swoje podejście do jedzenia. Paul Newman posunął się dalej i stworzył firmę produkującą koszerne wyroby spożywcze. Koszerność już dawno stała się wyznacznikiem stylu w Stanach Zjednoczonych. Również w Europie kuchnia koszerna święci triumfy, w Polsce jednak niewiele się o niej mówi, nie ma też restauracji koszernych... Program Malki przybliża zjawisko kosheru, gospodyni zaprasza w podróż po żydowskim świecie ukazując jego różnorodność. W warszawskiej kuchni Malka przygotowuje swoje autorskie dania koszerne z dostępnych w Polsce produktów.

Malka Kafka jest Żydówką, jej mąż Izraelczykiem. Poznali się przez internet i zdecydowali wspólnie mieszkać w Warszawie. Prowadzą otwarty dom, przyjaciele często odwiedzają ich, by wspólnie biesiadować. Malka świetnie gotuje, posiada wiedzę na temat koszerności, judaizmu, świata żydowskiego i gotowania. W kwietniu 2010 roku Malka otworzyła "Tel Aviv" - pierwszą koszerną kawiarnię w Centrum Warszawy.

gospodyni programu: Malka Kafka

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Widelec 9 lat temu

...

http://www.bankfotek.pl/view/904104

ragique 9 lat temu

Pozwolę sobie wkleić cytat z klasyka - a'propos szumowania
"Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć 1 funt mięsa na osobę; na lżejszy dość jest pół funta. Wypłókawszy starannie mięso w studziennéj wodzie, nalać go świéżą wodą, jeżeli jest bardzo dobra, w każdym jednak razie lepiej miękką rzeczną, byle nie deszczową, i gotować na bardzo wolnym ogniu ciągle szumując szumownicą; w czasie czego należy rosół posolić. Gdy po godzinie blizko takiego gotowania, przestaną się pokazywać szumowiny, natenczas odstawić rosół od ognia, zalać łyżką zimnéj wody, a tłustość zwana pozłotą oddzieli się natychmiast i pokaże na wierzchu, fusy zaś opadną na dno"
@Ariwle chyba troszkę przesadzasz z tą prowokacją - żałosne to

Widelec 9 lat temu

....

http://www.bankfotek.pl/view/904104

myszsza 9 lat temu

[quote Ariwle napisała 29.01.2011 15:52]
Wrzucanie warzyw przed szumowaniem to profanacja. A nazywanie tego wytworu gdzie pływają "farfocle" rosołem to obraza dla każdej Polki to obelga. Ten KOSZERNY SZLAM napewno nie jest Rosołem!
[/quote]
Szumowanie to marnowanie wartościowego białka. Niepotrzebnie używasz "mocnych" słów. Jaka profanacja, rosół jak rosół, sama taki robę. Jaki wytwór i jakie farfocle? Koszerny szlam świadczy o Tobie bardzo źle. Chciałaś się dowartościować? No to nie trafiłaś.

Ariwle 9 lat temu

Wrzucanie warzyw przed szumowaniem to profanacja. A nazywanie tego wytworu gdzie pływają "farfocle" rosołem to obraza dla każdej Polki to obelga. Ten KOSZERNY SZLAM napewno nie jest Rosołem!

Misiakk 9 lat temu

Jeden ze słabszych programów

muszelka 9 lat temu

Czarne jedzenie-??? szokujące..ale pozytywnie:)) bardzo elegancka scenografia w której pięknie wygląda p. Malka.
Świetne zestawienie przypraw do potraw...

zielona 9 lat temu

Z wielką ciekawością czekałam na odcinek czarny, bo przyznam szczerze, że tego koloru unikam w życiu. Byłam zaskoczona ogromna ilością czarnych warzyw i przypraw, a przede wszystkim bardzo elegancką scenografią całej kuchni. Niesamowita dbałość o szczegóły, a mozaika czarno-białego ryżu zachwyca. świetny pomysł, dla tych , którzy lubią czarny kolor...no i aromatyczna,wzbogacona przyprawami kawa działa na wyobraźnię...

Widelec 9 lat temu

[quote nioki napisał 16.01.2011 20:52]
bardzo dobry program[/quote]
Dla niewidomych

nioki 9 lat temu

bardzo dobry program, prowadząca genialna, bez kompleksów, super. gratulacje

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE