oglądaj również w nc+ GO


program kulinarny, Polska, 2010, 12 x 26

Madonna pije wino z Kanny, Bono je sushi certyfikowane przez rabinów, Donald Trump umawia się na biznesowe lunche w jednej z koszernych restauracji na Manhatanie, Steven Spielberg, Kate Moss, Sasha Baron Cohen też jedzą koszernie. Koszerność stała się w wielu środowiskach modą i oznaką intelektualnych poszukiwań. Malka Kafka w swoim programie odkrywa przed widzami tajemnice kuchni koszernej.

Jednym z prekursorów powrotu do tradycji przodków był Kirk Douglas, który prawie 20 lat temu, jako jeden z pierwszych celebrytów zrewidował swoje podejście do jedzenia. Paul Newman posunął się dalej i stworzył firmę produkującą koszerne wyroby spożywcze. Koszerność już dawno stała się wyznacznikiem stylu w Stanach Zjednoczonych. Również w Europie kuchnia koszerna święci triumfy, w Polsce jednak niewiele się o niej mówi, nie ma też restauracji koszernych... Program Malki przybliża zjawisko kosheru, gospodyni zaprasza w podróż po żydowskim świecie ukazując jego różnorodność. W warszawskiej kuchni Malka przygotowuje swoje autorskie dania koszerne z dostępnych w Polsce produktów.

Malka Kafka jest Żydówką, jej mąż Izraelczykiem. Poznali się przez internet i zdecydowali wspólnie mieszkać w Warszawie. Prowadzą otwarty dom, przyjaciele często odwiedzają ich, by wspólnie biesiadować. Malka świetnie gotuje, posiada wiedzę na temat koszerności, judaizmu, świata żydowskiego i gotowania. W kwietniu 2010 roku Malka otworzyła "Tel Aviv" - pierwszą koszerną kawiarnię w Centrum Warszawy.

gospodyni programu: Malka Kafka

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

adm 8 lat temu

Mnie się bardzo podobał, aczkolwiek widziałem lepsze. Syspla denerwują pogadanki o koszerności a przecież to jest właśnie jeden z wyróżników tego programu.

Pozdrawiam
adm
[link=Kuchnia - oświetlenie]http://www.oswietlenieled.info/pl-kuchnia-strona-16.html[/link]

nika.25 8 lat temu

Bardzo dobry program :)
Kiedy oglądałam go po raz pierwszy, nie wciągnął mnie i poprtzestałam na kilku początkowych odcinkach. Ale przekonałam się do niego podczas emisji powtórek. Uważam, że jest bardzo ciepły i rzeczowy. Prowadząca jest bardzo sympatyczna, wie o czym mówi, nie czyta z promptera albo nie wyklepuje wyuczonych regułek. Bardzo mi się to podoba. Niezłe i nietuzinkowe przepisy. Plus dla Kuchnia.tv za wprowadzanie programów pokazujących, że są ludzie o innej kulturze jedzenia, bardzo ciekawej i równie smacznej ;)

syspl 8 lat temu

Program rzeczywiście nie powala, ale najgorszy też nie jest. Irytują mnie pogadanki o koszerności i cała ta otoczka. Czasami fajne przepisy, ale do najłatwiejszych i najtańszych nie należą.

BeeJay 8 lat temu

Mnie się w sumie też podoba, właściwie obejrzałem drugi raz całą serię. Nie traktuję tego jako encyklopedii koszeru czy kuchni żydowskiej. Ostatecznie jest to trochę program kulinarny, trochę artystyczny i to w tym dobrym znaczeniu. Podoba mi się również to zestawienie menu w konkretnym kolorze. Kilka potraw może kiedyś wypróbuję. Póki co chodzi za mną tarta z cukinii, choć osobiście wzmocniłbym ją podsmażoną cebulą (zamiast szczypiorku, wiem burzy kolor) i niekoszernym boczkiem. ;)

bakłażan 9 lat temu

Program raczej mi się podoba. Jestem trochę zaskoczony tym, że tak źle go odbieracie. Nie chcę oceniać tutaj wartości merytorycznej co do zasad koszeru, bo nie znam się na tym i nie stosuję tego. Niemniej jednak podoba mi się kuchnia, którą proponuje prowadząca. Raczej trafiłaby w mój smak i może coś sobie z jej programu wykorzystam w swojej kuchni.

Zgadzam się natomiast z tym, że niepotrzebne są te wstawki z komentarzami i filozofowaniem prowadzącej. Nie wypada to najlepiej, jest takie sztuczne i... trochę infantylne. To niestety najsłabszy element tego programu.

Gadżeciarstwo mi nie przeszkadza - jak chce, to niech sobie tego używa. Ja nie miałbym miejsca w swojej kuchni na tyle dziwnych utensyliów. Natomiast bardzo mi się podoba dobór kolorów i pomysł, że można zrobić całe przyjęcie w jednym kolorze. Niestety, nie mam możliwości przemalowywania swojego mieszkania, ale może kiedyś cały różowy, pomarańczowy albo brązowy obiad podam swoim gościom. :-)

anulka7 9 lat temu

Mi tez to nie przeszkadza wkoncu my jako narod jestesmy zacofani (bez obrazy)w uzywaniu oliw wiec sie wlasnie przyjelo,ze oliwa to z oliwek tylko i nie kazdy rozroznia ich smaki czy z jakim sa dodatkiem itd

bigmaciek 9 lat temu

[quote marysiek napisał 08.06.2011 08:36]
Pani Malko, używa Pani w kuchni jeszcze jakiejś oliwy po za oliwą z oliwek?To irytujące ,jak czterech na pięciu prowadzących polskie programy powtarza w kółko "oliwa z oliwek".
[/quote]

"Stoi na stacji lokomotywa,
Ciężka, ogromna i pot z niej spływa -
Tłusta oliwa.
Stoi i sapie, dyszy i dmucha........."

To poczatek jednego z najbardziej popularnych wierszy dla dzieci. Trudno zakładać, że z lokomotywy splywała oliwa z oliwek. Tak sie złozyło, ze słowo "oliwa" słuzy w polszczyźnie do okreslenia nie tyle tłuszczu co środka smarnego. Zatem "oliwa z oliwek" w języku polskim jest jak najbardziej na miejscu. Mnie osobiście to nie przeszkadza.

marysiek 9 lat temu

Pani Malko, używa Pani w kuchni jeszcze jakiejś oliwy po za oliwą z oliwek?To irytujące ,jak czterech na pięciu prowadzących polskie programy powtarza w kółko "oliwa z oliwek".

koszerna 9 lat temu

Jestem bardzo zdegustowana ze taki program w ogole powstal.Przedewszystkim Pani Malka z bycia Zydowka nie ma nic wspolnego,ani kropli krwi z tego pochodzenia.Oprocz tego jej zasady koszernosci maja sie nijak,wiec wiekszosc tego co mozna tu zobaczyc i uslyszec absolutnie mija sie z prawda i rzeczywistoscia.Mam w tym kilkuletnie doswiadczenie,w zyciu i w pracy i niestety ale bzdury ktore mozna tu wysluchac niosa ogromny wstyd dla ludzi ktorzy faktycznie taka kuchnie prowadza,i trzymaja sie koszeru wg faktycznych zasad,a nie wg tego jak widzi to Pani Malka.Przykro mi w imieniu tej grupy ludzi,ze ktos kto ma daleko do tego by moc wypowiedziec sie zgodnie z prawda na temat jedzenia i jego przyrzadzenia psuje caly urok i naraza siebie przedewszystkim na smiesznosc.A nad polszczyzna faktycznie prosze popracowac,przed wzieciem udzialu w takim programie.
Pozdrawiam

jacobs 9 lat temu

Im dłużej oglądam ten program to utwierdzam sie w tym że samozadowolenie prowadzącej jest coraz bardziej powalające.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE