oglądaj również w nc+ GO


(Julia i Jacques cooking at home), magazyn kulinarny, USA, 1999, 13 x 30

Najsłynniejszy kucharski duet Ameryki zaprasza na pyszne domowe gotowanie. Julia Child i Jacques Pépin spotykają się w legendarnej kuchni Julii, by pokazać, jak z odrobiną dowcipu i szczyptą dobrej energii można przyrządzić wspaniałe potrawy. Ciepła atmosfera i niezwykli prowadzący, to tylko niektóre zalety, dzięki którym program otrzymał nagrodę Emmy.

Julia i Jacques przygotowują całą gamę domowych posiłków - od prostych przekąsek i hamburgerów, po wyrafinowane pieczenie i desery. Para zwraca dużą uwagę na sposób wykonania potrawy, podkreślając zarazem, że gotowanie to sprawa indywidualna, i że często wspaniałe rezultaty można otrzymać stosując różne techniki. Współpraca i improwizacja mają w kuchni Julii i Jaques'a większe znaczenie niż tradycyjne przepisy. W życiu prywatnym gospodarze byli dobrymi przyjaciółmi, co przełożyło się na ciepłą atmosferę programu. Nie brak tu żartów i przekomarzania się - nie tylko na tematy kulinarne. Oczywiście, gdzie kucharzy dwóch, tam spory i waśnie - na szczęście wystarczy szybki pojedynek (np. na suflety) i zwycięża najlepszy.

Julia Child - jedna z większych osobowości telewizyjnych Ameryki. Żyła w latach 1912-2004. W czasie wojny pracowała dla Czerwonego Krzyża. Tajniki gotowania zgłębiała w legendarnej szkole Le Cordon Blu w Paryżu. Następnie uczyła się u Maxa Bugnarda i innych znakomitych szefów kuchni. W telewizji zaistniała w 1963 roku. Jej pierwszy program kulinarny - "The French Chef" poświęcony był kuchni francuskiej. W kolejnych seriach - "Julia Child & company" i "Dinner at Julia" autorka prezentowała przepisy kuchni - jak na owe czasy - nowoczesnej. Julia była także gospodynią programów "In Julia's Kitchen with Master Chefs" oraz "Baking with Julia", które jako pierwsze programy kulinarne w historii otrzymały nagrodę Emmy. Julia napisała także wiele książek kucharskich, w tym przełomową "Mastering the Art. Of French Cooking".

Jacques Pépin urodził się w miejscowości Bourg-en-Bresse, niedaleko Lyonu we Francji. Już jako dziecko pomagał w restauracji Le Pelican należącej do jego rodziców. Prawdziwą naukę sztuki kulinarnej rozpoczął w wieku trzynastu lat w Grand Hotel de L'Europe. Potem pracował w Paryżu pod czujnym okiem Luciena Diata, szefa kuchni w Plaza Athenee. W latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia gotował dla francuskich mężów stanu, w tym dla Charlesa de Gaulla. Obecnie jest jednym z najbardziej znanych szefów kuchni w Stanach Zjednoczonych. Na swoim koncie ma 24 książki kulinarne, wiele artykułów, jest także autorem 9 programów telewizyjnych.

gospodarze programu: Julia Child i Jacques Pépin

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE