(ur. 1965 w Melbourne)

Szef kuchni, restaurator, gospodarz programów telewizyjnych i autor wielu książek kulinarnych. John Torode urodził się w Australii, tam spędził dzieciństwo i młodość. Na początku lat 90. wyjechał do Wielkiej Brytanii, gdzie mieszka do dziś.

Wcześnie osierocony przez matkę, dorastał pod okiem babci, która nauczyła go gotować. W wieku 16 lat rozpoczął naukę w szkole gastronomicznej. Pracował w kilku restauracjach na przedmieściach Melbourne. W 1991 roku wyemigrował do Wielkiej Brytanii. Niedługo później znalazł pracę w renomowanej londyńskiej restauracji Quaglino’s, należącej do Conran Group, na której czele stał Terence Cornan, znany projektant, restaurator i pisarz. Praca z Cornanem wywarła znaczący wpływ na rozwój kariery młodego Australijczyka.

W 1996 roku John Torode rozpoczął swoją przygodę z telewizją, gotując w programie This Morning, na antenie ITVI. Dwa lata później wydał książkę The Mezzo Cookbook, która zdobyła nagrodę James Beard Foundation Award. Od tego czasu napisał ponad 10 książek kulinarnych, które sprzedały się w wysokich nakładach. W 2000 otworzył swoją pierwszą restaurację - Smiths of Smithfield, w Londynie, a po roku kolejną - Cafeteria. Od 2005 roku prowadził popularny talent show MasterChef na BBC One, po odświeżeniu formuły programu. Od 2014 realizuje serie kulinarno-podróżnicze, objeżdżając ojczystą Australię oraz Argentynę, Koreę i Malezję. W planach ma kolejne kraje.

Więcej programów tego prowadzącego obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE