oglądaj również w


(Jamie's Great Britain), seria dokumentalna, Wlk. Brytania, 2011, 6 x 60

Jamie Oliver wyrusza na wyprawę po Wielkiej Brytanii, aby zaprezentować różnorodność smaków rodzimej kuchni oraz najbardziej brytyjskie potrawy, które powstały z połączenia rozmaitych wpływów kulinarnych. Rozgotowany zielony groszek, smażone jajka na tłustym bekonie oraz sos miętowy do mięs - czyli dziwne i mało apetyczne kompozycje smakowe.

Takie skojarzenia rodzą się na myśl o kuchni brytyjskiej. Jednak kuchnia ta kryje w sobie wiele niespodzianek. Po II wojnie światowej brytyjskie miasta stały się prawdziwym tyglem kulturowym, a co za tym idzie - także kulinarnym. Kuchnia Wielkiej Brytanii, mimo że uznawana za mdłą i bez wyrazu, kryje w sobie bogactwo i historię. Najbardziej znane jej elementy to między innymi słynny rytuał picia herbaty - "five o'clock", czy też kultowa ryba z frytkami z dodatkiem octu zawinięta w gazetę. W nowej serii Jamie Oliver przemierza kraj wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu najlepszych rodzimych przepisów i składników. Odkrywa kwintesencję brytyjskiej kuchni, czyli dania z owoców morza, różnego rodzaju ryby, popularne krwiste steki, pudding Yorkshire czy koktajl z krewetek, a na deser serwuje placek jabłkowy. W każdym odcinku gospodarz odwiedza inny region lub miasto, od Kornwalii po Szkocję, m.in. Yorkshire, East Midlands, Essex, Londyn, Bristol czy Somerset.

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

agnsud 6 lat temu

Dzięęęękiiiii :)!

Ola_D 6 lat temu

Dzień dobry,
wprawdzie dystrybutor nie udostępnił nam przepisu na tę tartę, ale Jamie mówi w programie o niej tak:

TARTA ZE ŚMIETANKĄ
Z WHISKY I IMBIREM

Wymieszać 125 gramów masła
i 250 gramów mąki.
Rozetrzyjcie masło
z mąką na ciasto,
ale nie wyrabiajcie go
zbyt mocno.
Możecie dolać wody czy mleka
albo - dla odważnych - whisky
Dolać 4 łyżki whisky.
To typowo szkocki alkohol
(...)
Niektórzy nie umieją robić
kruchego ciasta.
Międlą je i międlą
albo włączają mikser.
Nic takiego nie zrobimy.
Jak widzieliście,
mało co dotykam to ciasto.
Potrzebna będzie forma
o średnicy 25 centymetrów,
z wyjmowanym dnem,
bo tę tartę może być ciężko wyjąć.
(...)
Jeśli chcecie mieć łatwiej z ciastem,
możecie je porządnie wyrobić.
Będzie się dopasowywać
do wszystkich zagłębień formy
i smakować g.ównianie.
Ciasto upieczemy "na biało",
co oznacza
pieczenie bez żadnego nadzienia.
(...)
Wstawię to do piekarnika
Jest nagrzany do temperatury
180 stopni Celsjusza.
Wsuńcie ciasto głęboko do pieca
- jest tam więcej ciepła
od spodu
i pieczcie przez 10 minut.
W tym czasie zrobimy nadzienie.
150 gramów masła.
150 jasnego brązowego cukru.
Ma świetny smak
i łatwo się uciera
Wbić 3 jajka.
Podczas roztrzepywania
dodawać po trochu masę.
150 gramów śmietanki.
(...)
Na nadzienie potrzeba 300 gramów
suszonych owoców.
Mogą być czarne jagody,
borówki, żurawiny, wiśnie,
morele, mango.
Weźcie, co chcecie.

Pozdrawiam,
OlaD

agnsud 6 lat temu

Witam,
czy ktos zapamiętał/zapisał przepis na tartę z suszonymi owowcami ze szkockiego odcinka? Będę wdzięczna za podanie przepisu lub choćby mniej więcej przypomnienia proporcji (głównie zalewy do tarty).
Pozdrawiam

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE