Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Gwiazdki Michelina: obsesja doskonałości


(Michelin Stars: The Madness Of Perfection), Film dokumentalny, Wlk. Brytania, 2009, 60

Co roku szefowie wielu luksusowych hoteli i restauracji czekają na to szczególne wyróżnienie. Wielkim zaszczytem jest znalezienie się wśród tych, którzy zostali zauważeni i nagrodzeni najważniejszym odznaczeniem w dziedzinie kulinariów, a mianowicie gwiazdką z gwiazdozbioru Michelina. Miejsce w czerwonym - kulinarnym przewodniku Michelina to prestiż, a zarazem wielki sukces mistrzów kuchni i restauratorów.

Przewodnik Michelina to jeden z najbardziej znanych i zarazem najstarszych przewodników kulinarnych. Wyznacza on standardy oraz ocenia bary, restauracje i inne lokale gastronomiczne, które warto odwiedzić w poszukiwaniu wspaniałych smaków. Czerwony przewodnik po hotelach i restauracjach stworzyło dwóch Francuzów - braci Andre i Eduard Michelin. Dzięki braciom nazwisko Michelin zasłynęło nie tylko w dziedzinie motoryzacji, ale i kulinariów przez duże "K". Inspektorów Michelina, pojawiających się anonimowo, można zaskoczyć i oczarować wnętrzem lokalu, sposobem podania dania, jakością i oryginalnością potrawy, i co najważniejsze - smakiem. Największym problemem jest to, że nikt nie wie, kiedy wysłannicy Michelina zjawią się i w jakich okolicznościach. Nawet, gdy już odwiedzą dany lokal i skonsumują zamówiony posiłek - nie dają ani jednego znaku zdradzającego powód ich wizyty w danej restauracji.

Gwiazdki określają wysoki standard danego lokalu, a tym samym są wskazówką dla zwiedzających, że dane miejsca warto wpisać w swój kalendarz turystyczny. Dla restauratorów gwiazdki są prestiżową nagrodą i zarazem sukcesem finansowym, gdyż zazwyczaj obroty nagrodzonych gwiazdkami restauracji wzrastają o kilkadziesiąt procent. Owe najlepsze lokale nie mogą opędzić się od klientów, a zjedzenie posiłku w danym miejscu w wielu przypadkach jest niemożliwe bez uprzedniej rezerwacji. W niektórych lokalach stolik należy zarezerwować nawet rok wcześniej!

William Sitwell, dziennikarz i krytyk kulinarny, spędza miesiąc na odwiedzaniu restauracji, które są brane pod uwagę i mają szansę dostać gwiazdkę. Próbuje zrozumieć szaleństwo i desperację szefów kuchni, którzy tracą zdrowie psychiczne w walce o suflet doskonały... Czy faktycznie odznaczenie przewodnika Michelin jest tego warte?

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA