oglądaj również w


Seria poradnikowa, Polska, 2011, 8 x 13

Natura jest jak supermarket, wystarczy wiedzieć, co wybrać! Jak przygotować proste i smaczne dania z dzikich roślin jadalnych pokaże Łukasz Łuczaj - etnobotanik, autor kulinarnych warsztatów dzikiego gotowania.

Jadalne rośliny dziko rosnące można zbierać z różnych powodów: z ciekawości kulinarnej, chęci wypróbowania nowych surowców i aromatów, albo z pasji botaniczno-poznawczej. Za jadalne uznawane są te gatunki roślin, które nie są trujące i pewne ich części (liście, korzenie, kłącza, owoce lub nasiona) można spożywać. Ich wartość odżywcza i smakowa jest zróżnicowana. Zależy głównie od gatunku i wieku rośliny - starsze pędy i liście są zwykle bardziej włókniste i mniej smaczne. Znaczenie ma też miejsce występowania, kondycja rośliny, metody zbioru i przechowywania oraz oczywiście sposób przyrządzenia. Niektóre gatunki "chwastów" każdy zje ze smakiem i przyjemnością, np. młodą pokrzywę zwyczajną, inne - ponieważ są mniej lub bardziej włókniste i często gorzkawe - wymagają uporu i samozaparcia badacza smaków lub survivalowej wytrwałości. Zbierając dzikie rośliny jadalne trzeba być pewnym tego, co się zrywa. Istnieje wiele gatunków silnie trujących, które swoim wyglądem bardzo przypominają odmiany jadalne. Prowadzący program podzieli się z widzami wiedzą na temat różnych gatunków dzikich roślin jadalnych i ziół, pokaże jak odróżnić te "dobre" od "złych" oraz przyrządzi potrawy z ich wykorzystaniem. Seria zaspokoi najbardziej nietypowe upodobania kulinarne i odkryje nieco zapomniany potencjał przyrody.

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Pasarella 7 lat temu

Panie Łukaszu, czuć wiosnę. Czy przewiduje Pan jakieś nowe odcinki z przepisami z wiosennymi roślinami?

emiga 7 lat temu

Świetny program. Gratuluje!

Szklarka 7 lat temu

Panie Łukaszu, bardzo lubię Pana program i dziękuję za moc inspiracji! pozdrawiam

brutus_lisica 7 lat temu

program powiewa wolnoscia i przygoda , b dobrze sie oglada... wnosi swiezosc do polskiej nudnej tv
A LUCZAJ JAK DLA MNIE B SYMPATYCZNY CZLOWIEK

Nalewka 7 lat temu

A najważniejsze jest (przy zbieraniu roślin do jedzenia) rozróżnić te jadalne, od niejadalnych, czyli jadalnych tylko raz :)

To troszkę jak z grzybami, jeśli nie mamy pewności - NIE zbieramy!

Tamarindus 7 lat temu

W zbieraniu dzikich warzyw bardzo ważne jest zebranie ich w stanie miękkim (najłatwiej wiosną) - a jak jakość jest troch ęgorsza - trzeba je porządnie posiekać, tu niezastąpiony jest ostry chiński tasak.

Tamarindus 7 lat temu

Co do gajowca żółtego (=jasnota gajowiec), jest ona jak najbardziej jadalny. Smakuje tak samo jak inne jasnoty.

Nalewka 7 lat temu

W dzisiejszym odcinku były (m.inn.) placki z listkami jasnoty.
Była użyta jasnota biała, jasnota różowa i mowa była też o jasnocie plamistej.
Wszystkie je mam w ogródku, albo po sąsiedzku, nad strumykiem :)
Dziękuję za inspirację :)

Jedno pytanie - czy do jedzenia nadaje się też jasnota gajowiec (lamium)? Bo tego mam najwięcej więc na długo by starczyło i ... nie żal wyrywać całymi garściami :)

Ankarol 7 lat temu

Fajny program, choć nieco w porze roku nie nietrafiony :).
Pierwszy odcinek i pierwsze zdania nieco mną zatrzęsły ale dalej było całkiem dobrze i nawet coraz lepiej ;). Seria uważam iż jest znakomita typu, cudze chwalicie, własnego nie znacie. Świetnie to wyglądało na tle jakiegoś zupełnie jałowego programu który widziałam ze dwa, trzy dni temu gdy jakiś natchniony stary, łysy koleś, rozgotowywał w woku płaty nori, sugerując że tak jest najlepiej. W rzeczy samej przypominało to treść żołądkową przeżuwaczy i zapewne podobnie smakowało, bleeeeeeeee. Sama wielokrotnie zaskakiwałam znajomych sięganiem po wiele rzeczy z pola, ze ścieżki, z lasu itd. ale tu jest o wiele więcej niż wiem sama. Prowadzący ma nieco mało polotu ale treść jest naprawdę wyjątkowa. Polecam.

ursi5 7 lat temu

To prawda, że program wnosi coś nowego, ale jeśli jak sugeruje prowadzący, Polacy są herbofobami, to nadawany w tym okresie cykl niewiele da, bo gdzie teraz szukać tych ziół? Na szczęście znając specyfikę kuchni.tv, obejrzymy program jeszcze wielokrotnie.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE