Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź


Seria poradnikowa, Polska, 2011, 8 x 13

Natura jest jak supermarket, wystarczy wiedzieć, co wybrać! Jak przygotować proste i smaczne dania z dzikich roślin jadalnych pokaże Łukasz Łuczaj - etnobotanik, autor kulinarnych warsztatów dzikiego gotowania.

Jadalne rośliny dziko rosnące można zbierać z różnych powodów: z ciekawości kulinarnej, chęci wypróbowania nowych surowców i aromatów, albo z pasji botaniczno-poznawczej. Za jadalne uznawane są te gatunki roślin, które nie są trujące i pewne ich części (liście, korzenie, kłącza, owoce lub nasiona) można spożywać. Ich wartość odżywcza i smakowa jest zróżnicowana. Zależy głównie od gatunku i wieku rośliny - starsze pędy i liście są zwykle bardziej włókniste i mniej smaczne. Znaczenie ma też miejsce występowania, kondycja rośliny, metody zbioru i przechowywania oraz oczywiście sposób przyrządzenia. Niektóre gatunki "chwastów" każdy zje ze smakiem i przyjemnością, np. młodą pokrzywę zwyczajną, inne - ponieważ są mniej lub bardziej włókniste i często gorzkawe - wymagają uporu i samozaparcia badacza smaków lub survivalowej wytrwałości. Zbierając dzikie rośliny jadalne trzeba być pewnym tego, co się zrywa. Istnieje wiele gatunków silnie trujących, które swoim wyglądem bardzo przypominają odmiany jadalne. Prowadzący program podzieli się z widzami wiedzą na temat różnych gatunków dzikich roślin jadalnych i ziół, pokaże jak odróżnić te "dobre" od "złych" oraz przyrządzi potrawy z ich wykorzystaniem. Seria zaspokoi najbardziej nietypowe upodobania kulinarne i odkryje nieco zapomniany potencjał przyrody.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA