oglądaj również przez internet


(Carluccio and the Renaissance Cookbook), magazyn kulinarny, Wlk. Brytania, 2007, 50

"Carluccio i kuchnia renesansu" to niezwykła podróż do Włoch tropem receptur Bartolomea Scappiego, kucharza Papieża Piusa V, autora jednej z pierwszych książek kucharskich, "Dzieła na temat gotowania".

"Dzieło na temat gotowania" powstało w 1570 roku, Scappi spisał w książce ponad 1000 receptur kuchni włoskiej. Książka jest obecnie jedną z najdroższych pozycji wydawniczych na rynku. Prawie 500 lat po powstaniu "Dzieła..." Antonio Carluccio, znany autor książek kucharskich, włoski mistrz kuchni, smakosz i gospodarz programów telewizyjnych, wyrusza w podróż po Włoszech, aby na nowo odkryć smaki Renesansu. W niezwykle barwnym, pięknie sfilmowanym dokumencie, Carluccio wykorzystując najświeższe lokalne produkty, przygotowuje dania na widok których cieknie ślinka... Twórcy dokumentu odkrywają przed widzami solidną porcję historii Włoch i sprawdzają, co stanowiło inspirację dla Bartolomea Scappiego, zwanego przez Papieża Piusa V kulinarnym Michałem Aniołem...

Antonio Carluccio, rodowity Włoch, prowadzący restaurację w londyńskim Covent Garden, należy do najpopularniejszych szefów kuchni w Wielkiej Brytanii. Jego restauracja zawsze jest pełna gości, otworzył też specjalistyczny sklep z włoskim jedzeniem. W telewizji pojawia się regularnie, świetnie sprzedają się też napisane przez niego książki, takie jak "Antonio Carluccio's Passion for Pasta", "A Passion for Mushrooms" czy "An Innovation to Italian Cookery". Widzowie Kuchni.tv znają go z takich serii, jak " Antonio Carluccio ucztuje w Italii".

gospodarz programu: Antonio Carluccio

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE