Artykuły

Wyniki wyszukiwania

zjawiska

Kuchnia średniowieczna

Wieki średnie często utożsamiane są ze znacznym zubożeniem wielu aspektów życia kulturalnego i społecznego, w tym także kulinariów. To p...

Czytaj więcej
Produkty

Najsłynniejsze przepisy

Niektóre potrawy, które obecnie uznawane są za ikony smaku, wcale nie wyszły spod ręki najwybitniejszych kucharzy, choć większość z pewn...

Czytaj więcej
zjawiska

Woda na wagę złota

Bez wody nie ma życia. Potrzebują jej wszystkie rośliny i zwierzęta, jedne więcej, inne mniej. Bez tej bezwonnej i bezbarwnej cieczy organizm ludzki n...

Czytaj więcej
Produkty

Smaki Neapolu

Cienkie, płaskie placki przyrządzane z mąki i wody jadano już w starożytności. To one stały się punktem wyjścia dla współczesnej, jakże lubiane...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia koreańska

Pikantne smaki, dania pieczołowicie przygotowywane z dbałością o kolorystykę i estetyczny wygląd, to wizytówka kuchni koreańskiej. Zachwyca ona...

Czytaj więcej
zjawiska

Jedzenie arystokratów

Od dawien dawna wiadomo, że jedzenie serwowane na dworach wysoko urodzonych wyznaczało ścieżki dobrego smaku i mody na poszczególne dania. Wykw...

Czytaj więcej
zjawiska

Wiosenny detoks

Nadchodząca wiosna to czas, gdy staramy się zgubić dodatkowe kilogramy i odzyskać szczupłą sylwetkę. To również czas na wiosenne porządki nie t...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia Wielkiej Brytanii

Gotowany zielony groszek, smażone jajka na bekonie oraz sos miętowy do mięs - czyli umiarkowanie apetyczne kompozycje smakowe. Takie skojarzenia rodzą...

Czytaj więcej
Produkty

Śniadanie - miły początek dnia

Jajko na miękko, czy jajecznica, wędlina czy smażona kiełbaska, a może wersja lekka - rogalik z masłem i dżemem plus kawa? Który zestaw śniadan...

Czytaj więcej
Produkty

Nalewki

Późne lato to doskonały czas na domowe przetwory. Na straganach pełno jest dorodnych owoców i warzyw. Nic, tylko wekować słoiki i nastawiać nalewki. T...

Czytaj więcej
zjawiska

Restauracja - sposób na biznes

Może wielu z nas zastanawiało się nad posiadaniem swojej własnej restauracji. Małej i przytulnej bądź ogromnej, gwarnej. W marzeniach widzimy jej wyst...

Czytaj więcej
zjawiska

Grzybobranie

Dla wielu z nas zbieranie grzybów to wielka przyjemność, a nawet pasja. Latem i jesienią grzybiarze ruszają na podbój lasów, aby...

Czytaj więcej
Produkty

Lodowe szaleństwo

Lody serwowano już w starożytności. Obecnie są najpopularniejszym deserem, a kompozycje lodowe i ich smaki mnożą się w nieskończoność. Szczegól...

Czytaj więcej
zjawiska

Wielkie grillowanie

Słoneczna pogoda i długie, ciepłe dni sprzyjają spotkaniom pod gołym niebem w miłym towarzystwie i przy smacznych potrawach. Coraz częściej czuć zapac...

Czytaj więcej
Produkty

Truskawki

Czerwone, soczyste i niezwykle smaczne. O czym mowa? Oczywiście o truskawkach. Te owoce to prawdziwy rarytas, cieszący nie tylko nasze podniebienia, a...

Czytaj więcej
Produkty

Nowalijki

Wraz z wiosną pojawiają się pierwsze młode warzywa – nowalijki, które kuszą soczystymi kolorami i świeżym zapachem. Czyż młode ziemniaczk...

Czytaj więcej
Produkty

Maj miesiącem szparagów

Szparagi uchodzą za wykwintne warzywo, przez co nieczęsto goszczą na naszych stołach. To wielki błąd, ponieważ są źródłem wielu witamin i skład...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia tajska

Tajlandia od dawna kusi swoim pięknem i zjawiskowością. Kultura tego kraju łączy w sobie dwie ważne reguły filozofii życia - przyjemność i harmonię, c...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA