Artykuły

Zjawiska

zjawiska

Mistrzostwa kulinarne - najlepsze potrawy mistrzów kuchni

Konkursy i wszelkiego rodzaju zawody na stałe są wpisane w dzieje ludzkości. Konkurujemy od wieków w różnych dziedzinach życia. Walczymy...

Czytaj więcej
zjawiska

Zawód: restaurator - upadki i wzloty

Mieszkańcy dużych miast coraz częściej odwiedzają restauracje i jadają poza domem – także w naszym kraju. Dzięki temu trendowi - restauracje, ba...

Czytaj więcej
zjawiska

Gwiazdozbiór Michelina

Co roku szefowie wielu luksusowych hoteli i restauracji czekają na to szczególne wyróżnienie. Wielkim zaszczytem jest znalezienie się wś...

Czytaj więcej
zjawiska

W obronie drobiu

Od lat największe proekologiczne organizacje zachęcają do ochrony naszego środowiska i żyjących w nim stworzeń. Powstaje coraz więcej programów...

Czytaj więcej
zjawiska

Żywność genetycznie modyfikowana

Temat ten budzi w dzisiejszych czasach dużo kontrowersji. Ma tylu przeciwników co zwolenników. Ci pierwsi boją się o środowisko i protes...

Czytaj więcej
zjawiska

Dzieci i zdrowe odżywianie

Słodkie napoje, ciasteczka, batoniki, to w wielu przypadkach główne produkty jakimi żywią się dzieci w ciągu dnia. Gdzie miejsce na witaminy i...

Czytaj więcej
zjawiska

Jedzenie a nastrój

Jedzenie, najważniejsza czynność życiowa. Bez niego organizmy żywe nie mogłyby funkcjonować. Dla wielu jedzenie to także nieopisana przyjemność, rytua...

Czytaj więcej
zjawiska

Superżywność

Codziennie bombardowani jesteśmy komunikatami namawiającymi nas do prowadzenia zdrowego trybu życia. Mamy dbać o środowisko i zdrowo się odżywiać. Ale...

Czytaj więcej
zjawiska

Wigilia wegetariańska

Tradycyjna polska wigilia to rzekomo uczta bezmięsna. Na stołach pojawiają się pierogi, uszka z grzybami, kutia, a obok nich szczupak w galarecie, śle...

Czytaj więcej
zjawiska

Ewolucja smaku

Smak to jeden z pięciu zmysłów, w jakie wyposażony został człowiek. Dzięki niemu potrafimy określić smaki wielu potraw, wybrać te, które...

Czytaj więcej
zjawiska

Kuchnia nowych czasów

Wiek XXI może być przełomowy. Wybitni mistrzowie kuchni, propagatorzy nowatorskiego i naukowego podejścia do kulinariów, eksperymentują z zamkn...

Czytaj więcej
zjawiska

Złe nawyki żywieniowe

Według badań przeprowadzonych w lipcu i sierpniu 2008 roku przez TNS OBOP, aż 46% Polaków cierpi na nadwagę i otyłość, a 3% na niedowagę. Te li...

Czytaj więcej
zjawiska

Kino kulinarne

Jedzenie to nieodłączna część naszego życia. Służy nie tylko zaspokajaniu głodu, ale też korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Przez wieki traktowa...

Czytaj więcej
zjawiska

Kulinarne wakacje

Podróże fascynują wszystkich ciekawych świata. Podróżujemy, by poznać inne kultury, krajobrazy, architekturę, obyczaje, a także by zas...

Czytaj więcej
zjawiska

Dzika kuchnia

Żyjemy w czasach, w których dostęp do żywności jest tak prosty, że zupełnie nieświadomie, kupujemy setki produktów, a później r&o...

Czytaj więcej
zjawiska

Żywnościokilometry

Truskawki z Chin, zboże z Argentyny, soja z Brazylii… Liczba żwynościokilometrów - bo tak określa się odległość, jaką pokonuje żywność,...

Czytaj więcej
zjawiska

Przemysł winiarski

Prawdziwi koneserzy są gotowi zapłacić niemal każdą cenę za butelkę ulubionego wina. Mniej zamożni smakosze szukają trunków wysokiej jakości, a...

Czytaj więcej
zjawiska

Nowa kuchnia brytyjska

Tradycyjna kuchnia brytyjska kojarzona jest ze smakami mało wyrazistymi i raczej nieatrakcyjnymi dla ludzkiego podniebienia. Black pudding, zielony gr...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA