Artykuły

Zjawiska

zjawiska

Smutne życie świni

W związku z pogarszającymi się z roku na rok warunkami życia zwierząt, hodowanych masowo w celach konsumpcyjnych, powstaje coraz więcej organizacji wa...

Czytaj więcej
zjawiska

Sprawiedliwy Handel

Od lat prawa drobnych producentów oraz pracowników z Afryki, Azji i Ameryki Południowej nie są respektowane. Za swoją ciężką pracę w trudnych warunkac...

Czytaj więcej
zjawiska

Jean-Francois Piege

Pracował w kuchniach słynnych restauracji. Hotelową kuchnię wykwintną poznawał jako kuchcik w hotelu Crillon we Francji, a później po wielu lat...

Czytaj więcej
zjawiska

Arizona - nowy region winiarski USA

Arizona to stan znany głównie z Wielkiego Kanionu, wysokich temperatur oraz półpustynnych i skalistych terenów. Mało kto wie, że...

Czytaj więcej
zjawiska

Kawiarnie XXI wieku

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Dla niektórych jej spożywanie to niemal ceremoniał. Mamy jednak coraz mniej czasu na delektowanie...

Czytaj więcej
zjawiska

Mężczyźni i dieta

Czy mężczyźni w Polsce przykładają wagę do zdrowej diety i aktywnego trybu życia? Sport lubią, a wszelkie sportowe rozgrywki, mecze, olimpiady i turni...

Czytaj więcej
zjawiska

Fałszowanie żywności

Czy robiąc zakupy mamy pewność, co kupujemy? Czy wiemy, jak czytać etykiety na produktach i czy o tym pamiętamy? Czy w dobie wzmożonej walki o jakość...

Czytaj więcej
zjawiska

Foodpairing

Skąd wiadomo, jak dobierać poszczególne składniki potraw, nawet te pozornie niepasujące do siebie, aby stworzyć danie doskonałe? Pasjonaci i zn...

Czytaj więcej
zjawiska

Pszczoły zagrożone wyginięciem

Pszczoły są obecne w życiu człowieka od tysięcy lat. W mitologiach kultur basenu Morza Śródziemnego utożsamiano je z bogami i boginiami. Kr&oac...

Czytaj więcej
zjawiska

Fumiko Kono

Miała wieść życie typowej japońskiej kobiety, pielęgnującej tradycję i dom. Jednak wybrała dla siebie inną drogę, którą podąża z niesłabnącym z...

Czytaj więcej
zjawiska

Freeganizm - ratunek dla marnowanej żywności

Z danych statystycznych wynika, że Polska znajduje się w czołówce krajów marnujących największe ilości jedzenia. Obecnie szacuje się, że...

Czytaj więcej
zjawiska

Szkolne jedzenie - co podać na drugie śniadanie?

Wszystko, co dobre, szybko się kończy. Wakacje minęły, czas wracać do szkoły. Rodzice, poza obawą o dobre stopnie swoich dzieci, z pewnością martwią s...

Czytaj więcej
zjawiska

Święta w Kuchni+

Barszcz czerwony Mariety Mareckiej, pieczony indyk Jamiego Olivera i bakłażany po kaszubsku Marty Dymek – to tylko niektóre potrawy ze św...

Czytaj więcej
zjawiska

Julia Child i jej rewolucja

„Bardzo ważne w gotowaniu jest kosztować i jeszcze raz kosztować! Są tacy, którzy nie próbują i dziwią się, że danie nie jest sm...

Czytaj więcej
zjawiska

Nowoczesna kuchnia polska

Przez wieki kuchnie świata ewoluowały. Wymyślano nowe metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesuj...

Czytaj więcej
zjawiska

Zawód: krytyk kulinarny

Krytyk kulinarny bądź recenzent restauracji to zawód szanowany w krajach wielkich kuchni i wielkich mistrzów, a w Polsce raczej traktowa...

Czytaj więcej
zjawiska

Żywność lokalna kontra żywność masowa

Rewolucja przemysłowa rozpoczęta w XIX wieku miała być początkiem postępu, a także powszechnego dostępu do wszelkich dóbr, czasami aż w nadmiar...

Czytaj więcej
zjawiska

Zawód: szef kuchni

Niektórzy mówią, że znakiem rozpoznawczym dobrej restauracji jest doskonałe jedzenie. To prawda. Jednak ktoś te przysmaki musi wymyślić,...

Czytaj więcej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE