Artykuły
Produkty
Przekąski
Karnawał to czas hucznej zabawy i ucztowania, bali maskowych, ulicznych parad i pochodów. To także imprezy i spotkania w gronie znajomych, odby...
Czytaj więcejOwoce morza
W wielu krajach morskie stworzenia, po włosku zwane frutti di mare, przez setki lat były podstawą codziennej diety. Spożywało je zarówno posp&o...
Czytaj więcejPiwo - bursztynowy trunek
Usiadł jeden przy stole, drudzy go obstąpili dokoła w urzędzie sędziów i świadków, wziął szklenicę w rękę, jaka mu się podobała, wielką...
Czytaj więcejCzekolada
Jest bogatym źródłem minerałów i popularnym afrodyzjakiem. Wspaniale poprawia nastrój, bosko smakuje, można się od niej uzależnić. Spożywającym ją w n...
Czytaj więcejNietypowe przysmaki
Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do dań i składników typowych dla kuchni, na której zostaliśmy wychowani. Często nasza tolerancja smaku n...
Czytaj więcejPrzetwory owocowe i warzywne
Dawniej niemal każda dobra gospodyni, niezależnie od miejsca zamieszkania i statusu społecznego, musiała mieć spiżarnię, a w niej zapasy w postaci kon...
Czytaj więcejGroch i groszek
To pochodzące z rodziny bobowatych warzywo jest obecnie jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych warzyw strączkowych na świecie. Gro...
Czytaj więcejDania międzynarodowe
Każde państwo, region, a czasem nawet mała miejscowość specjalizują się w określonych potrawach, spotykanych tylko na danym terenie i nigdzie indziej....
Czytaj więcejTajskie składniki i przyprawy
Bazylia tajska. Ma dość charakterystyczną postać, małe włochate listki, cytrynowy aromat lub anyżkowy posmak. Zazwyczaj używa się jej do posypywana sa...
Czytaj więcejSery hiszpańskie
CABRALES Ser hiszpański zaliczany do serów farmerskich. Wytwarzany jest z mleka krowiego, ale czasem miesza się je z mlekiem kozim lub owczym...
Czytaj więcejSery holenderskie
EDAM Ma cylindryczny kształt, jest typowym serem holenderskim wytwarzanym z sera krowiego. Zaliczany jest do serow półtwardych dojrzewających p...
Czytaj więcejSery szwajcarskie
APPENZELLERPopularny ser szwajcarski zaliczany do serów twardych wytwarzanych z mleka krowiego. Produkowany jest w północno - wschodniej...
Czytaj więcejSery greckie
FETAFeta to najbardziej charakterystyczny i znany ser grecki. Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z mleka owiec i kóz. Używany jest jako ser...
Czytaj więcejSery włoskie
FONTINA Krowi ser półtwardy produkowany na północy Włoch w regionie Valle d’Aosta. Jest bardzo delikatny w smaku, a gdy już dojrze...
Czytaj więcejSery francuskie
BRIE DE MEAUXSer zaliczany do serów miękkich z białą pleśniową skórką. Uznany jednych z najstarszych serów francuskich. Produko...
Czytaj więcejTruskawki
Czerwone, soczyste i niezwykle smaczne. O czym mowa? Oczywiście o truskawkach. Te owoce to prawdziwy rarytas, cieszący nie tylko nasze podniebienia, a...
Czytaj więcejŻurawina amerykańska
Żurawina amerykańska jest dostępna w tak wielu formach, że ciężko wymyśleć danie, do którego by nie pasowała. Nie tylko podnosi walory smakowe...
Czytaj więcejOwoce tropikalne
Tropikalne smaki kojarzą się ze słońcem, słodyczą i orzeźwieniem, w dużej mierze dzięki soczystym owocom, które najlepiej oddają klimat tych up...
Czytaj więcej